A fost semnat Acordul de operare a interconectorului de gaze Iași-Ungheni

  • 14 August 2014 14:56
A fost semnat Acordul de operare a interconectorului de gaze Iași-Ungheni

La București a fost semnat, joi, 14 august, Acordul de operare a interconectorului de gaze Iași-Ungheni.

Potrivit unui comunicat al Guvernului de la Chișinău, Acordul pune bazele colaborării pentru operarea în comun a gazoductului Iași – Ungheni și stabilește un set de reguli, proceduri și condiții tehnice necesare predării și primirii de gaze naturale din sistemul românesc către cel al Republicii Moldova.

Acordul a fost semnat de către operatorul sistemului de transport de gaze naturale al Republicii Moldova, Întreprinderea de Stat „Vestmoldtransgaz” și Societatea Națională de Transport Gaze Naturale a României „Transgaz”.

Gazoductul Iași - Ungheni va avea o capacitate totală de 1,5 miliarde de metri cubi de gaze pe an, dar la prima etapă vor fi livrate din partea României gaze în volum de până la 50 de milioane de metri cubi pe an. Inaugurarea gazoductului Iași-Ungheni este prevăzută pentru 27 august 2014 în prezența comisarului european pentru energie Günther Oettinger și a premierului român Victor Ponta.

Amintim că gazoductul cu o lungime de 43,2 kilometri, dintre care 11 kilometri pe teritoriul Republicii Moldova, a costat circa 26 de milioane de euro. 7 milioane de euro reprezintă contribuția Uniunii Europene, iar restul finanțării este suportat de Guvernul României, în contul unui grant de 100 de milioane de euro destinat Republicii Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Câțiva nori
Umiditate:66 %
Vint:3,09 m/s
Sat
7
Sun
8
Mon
10
Tue
12
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău