A fost majorat termenul de aflare în gradele militare pentru rezerviștii Forțelor Armate

  • 15 Iulie 2017 08:55
A fost majorat termenul de aflare în gradele militare pentru rezerviștii Forțelor Armate

Parlamentul a votat în lectură finală un proiect de lege prin care se majorează termenul de aflare în gradele militare pentru rezerviștii Forțelor Armate, precum și vârsta-limită de aflare a rezerviștilor în aceste forțe. Prevederile proiectului urmează să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie 2018, transmite IPN.

În nota informativă a proiectului, semnat de fostul ministru al apărării, Anatol Șalaru, se menționează că aprobarea acestuia va contribui substanțial la menținerea în serviciu a militarilor cu experiență profesională înaltă prin oferirea condițiilor echitabile de îndeplinire a serviciului, stoparea efluxului din sistem a acestor cadre, sporirea atractivității serviciului militar.

Potrivit proiectului, în rezerva de clasa I a Forțelor Armate va intra efectivul de soldați, sergenți și subofițeri în vârstă de până la 50 de ani (în comparație cu 45 de ani în prezent); corpul de ofițeri cu grade inferioare și superioare până la 60 de ani (55 de ani în prezent) și corpul de ofițeri cu grade supreme – 65 de ani (60 de ani în prezent).

Rezerva de clasa a II-a este formată din soldați, sergenți și subofițeri de la 50 de ani până la împlinirea vârstei de 55 de ani. Pentru corpul de ofițeri cu grade inferioare și superioare – de la 60 de ani până la 65 de ani, iar pentru corpul de ofițeri cu grade supreme – de la 65 de ani până la 70 de ani.

De asemenea, au fost stabilite termenele de aflare în gradele militare: plutonier în rezervă (șase ani), plutonier-major în rezervă (șapte ani). Pentru ofițerii în rezervă (locotenent, locotenent-major, căpitan, maior și locotenent-colonel) termenele s-au mărit cu câte un an.

O altă modificare esențială este cea prin care a fost majorată vârsta-limită de aflare în serviciul militar prin contract, în contextul majorării vârstei de pensionare. În proiect se mai spune că majorarea vârstei-limită de încadrare în serviciul militar prin contract are scopul de a oferi posibilitatea pentru Forțele Armate de a valorifica pe deplin potențialul uman aflat în rezerva acestor forțe.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
22,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:5,66 m/s
Fri
21
Sat
23
Sun
25
Mon
27
Tue
28
Arhivă Radio Chișinău