A fost lansată prima platformă digitală de învățare destinată operatorilor din sectorul agricol

  • 16 Februarie 2023 13:45
A fost lansată prima platformă digitală de învățare destinată operatorilor din sectorul agricol

Prima platformă de învățare la distanță destinată operatorilor din sectorul agricol din Moldova a fost lansată de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) în parteneriat cu Proiectul USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova, se arată într-un comunicatul a ANSA.

Platforma https://elearning.ansa.gov.md are ca scop să faciliteze accesul antreprenorilor din sectorul agricol la cunoștințe, oferindu-le posibilitate de la distanță să urmeze cursuri specializate, prevăzute de legislația națională și să obțină certificate ce confirmă noile cunoștințe.

Tema primului curs de învățare de la distanță este ”Utilizarea durabilă a produselor de uz fitosanitar” și include 13 module tematice și 20 de video-uri instructive. Acest curs este destinat producătorilor agricoli, importatorilor și distribuitorilor de produse de uz fitosanitar și are scopul să reducă riscurile și efectele nocive ale acestora asupra sănătății umane și a mediului.

Obligativitatea urmării cursului de instruire privind  utilizarea durabilă a produselor de uz fitosanitar este prevăzută de Hotărârea Guvernului 42/2020, care asigură alinierea cadrului legal național la cerințele UE privind utilizarea pesticidelor. Totodată cunoștințele obținute de agricultori pe noua platformă digitală va ajuta producătorii să-și ajusteze procedurile de utilizare a pesticidelor conform standardelor internațională, care îi vor ajuta să asigure nivelul minim de reziduuri în produsele agricole comercializate pe piața internă sau exportate.

Radu Musteața, directorul general al Agenția Naționale pentru Siguranța Alimentelor, a declarat că platforma digitală lansată îi permite agenției să devină o instituție mai eficientă și accesibilă pentru operatorii din sectorul agricol. ”Deoarece, doar un operator din sectorul agricol informat va plasa pe piață produse fitosanitare într-un mod responsabil, iar un agricultor instruit vor respecta cerințele utilizării durabile a produselor de uz fitosanitar pentru a produce produse sigure și inofensive”, a explicat directorul ANSA.  Radu Mustață a comunicat că ANSA urmează să plaseze pe platforma digitală noi cursuri de instruire tematică, destinate operatorilor din sectorul agricol.

 Vladimir Bolea, Ministrul agriculturii și industriei alimentare, a accentuat că scopul platformei digitale în calitate de instrument accesibil de învățare pentru operatorii din sectorul agricol, este de a oferi consumatorilor produse calitative și sigure. Totodată, potrivit ministrului, lansarea noii platforme de învățare de la distanță se încadrează în obiectivele ministerului și face parte din eforturile de armonizare a proceselor din sectorul agricol cu standardele Uniunii Europene.

Scott Hocklander, Directorul misiunii USAID în Moldova, a menționat că ”platforma digitală reprezintă un parteneriat eficient dintre sectorul privat și o instituție publică” susținut de USAID. Potrivit Directorului misiunii USAID, asigurarea standardelor înalte și a siguranței alimentelor pentru produsele agricole este un criteriu obligatoriu în situația în care Moldova tinde să-și sporească exporturile, iar produsele moldovenești să fie competitive pe toate piețele.

Conform estimărilor ANSA, în următoarele luni, cel puțin 3 000 de persoane vor urma cursul online, oferindu-le posibilitate să conformeze cerințelor legale dar și să economisească timp și resurse financiare pentru deplasare. Actualmente deja peste 373 de persoane s-au înregistrat pe platformă, dintre care unii deja au obținut certificatul valabil 36 de luni, care confirmă cunoștințele obținute.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău