A fost lansată o hartă a resurselor naturale din R.Moldova

  • 27 Noiembrie 2019 18:08
A fost lansată o hartă a resurselor naturale din R.Moldova

În Republica Moldova sunt peste 400 de mine, cariere și zăcăminte autorizate pentru extrageri și peste 300 neautorizate. Informația despre cele autorizate poate fi vizualizată pe resurseminerale.site, iar lista celor ilegale, care sunt la evidența Inspectoratului pentru Protecția Mediului, va putea fi accesată pe același site în viitorul apropiat.

Harta interactivă a resurselor minerale ale Republicii Moldova a fost lansată de Expert-Group, transmite IPN.

Iurie Morcotîlo, economist în cadrul Expert-Grup, a spus la o conferință de presă că este prima resursă digitală din țara care localizează minele, carierele și oferă informații generale despre acestea. Harta vine să îmbunătățească transparența utilizării resurselor minerale. Potrivit economistului, sunt foarte multe cazuri de extrageri ilicite, atât din locurile autorizate, cât și din spații nepermise.

„Observăm că acele resurse minerale, în care Republica Moldova este săracă, sunt utilizate ineficient. Cineva profită, iar cauza utilizării ilicite a resurselor minerale este că lipsește transparența în acest domeniu”, a spus Iurie Morcotîlo.

Harta dispune de un instrument prin intermediul căruia cetățenii a vor putea semnala problemele legate de extragerile ilicite. „Vom putea analiza gravitatea problemei și dacă sunt eficiente politicile statului în ceea ce privește combaterea extragerilor ilicite a resurselor minerale”, a mai spus Iurie Morcotîlo.

Harta a fost elaborată în cadrul unui proiect finanțat de Soros Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău