A fost lansată o carte despre coregraful și medicul Gheorghe Ivanov

  • 23 Februarie 2020 10:00
A fost lansată o carte despre coregraful și medicul Gheorghe Ivanov

O carte intitulată ”Omul minune – Gheorghe Ivanov” de Antip Țarălungă, consacrată vieții și activității conducătorului artistic al Ansamblului de Muzică și Dansuri Populare ”Veselia”, Gheorghe Ivanov, doctor în științe medicale, a fost lansată vineri, 21 februarie, la Biblioteca Municipală ”B.P. Hasdeu” din capitală, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, președintele Uniunii Coregrafilor din Moldova, Antip Țarălungă, autorul cărții, a menționat că aceasta cuprinde circa 370 de pagini și este o ediție bilingvă (română și rusă), construită sub formă de interviuri. ”Cartea prezintă opinii și aprecieri ale unor personalități din domeniul culturii: maestrul Petre Neamțu, fost dirijor al Orchestrei Ansamblului ”Veselia”, regizorul Vasile Stratulat, muzicianul Leonid Gorceac, precum și ale multor dansatori, medici, rude și prieteni despre coregraful și doctorul în științe medicale Gheorghe Ivanov, conferențiar la Catedra Oftalmologie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu” din Chișinău, a precizat Antip Țarălungă.

Prezent la eveniment, scriitorul Iulian Filip a afirmat că Gheorghe Ivanov este un reprezentant din categoria rarisimă a dăruiților bivalenți, care este și coregraf, și medic. ”El are un echilibru de la aceste două consacrări și pasiuni, care se susțin una pe alta. Când eram la Departamentul cultură al municipiului Chișinău, îl remarcam de fiecare dată când organizam atestarea colectivelor artistice, îi admiram repertoriul și stilistica lui, pentru că vine dintr-o zonă sudică, de la Cartal, unde se dansează un pic altfel, cu accente distincte ale zonei. Cartea lui Antip Țarălungă redă portretul unui om împlinit, care e de mare folos pentru ambele domenii – coregrafie și medicină. În calitate de medic oftalmolog, a efectuat numeroase intervenții chirurgicale”, a  subliniat Iulian Filip.

Potrivit maestrului Petre Neamțu, Gheorghe Ivanov este un coregraf și pedagog de vocație. ”A montat mai multe dansuri, care se bucură de succes pretutindeni unde evoluează Ansamblul ”Veselia”: ”Hora din Cartal”, ”Bătuta”, ”Dans țigănesc” ș.a. El a educat și instruit zeci de generații de dansatori, cărora le-a insuflat dragostea față de arta coregrafică”, a constatat Petre Neamțu.

Gheorghe Ivanov s-a născut pe 7 decembrie 1949 în satul Cartal, regiunea Odesa. A absolvit Institutul de Medicină din Chișinău, actualmente Universitatea de Medicină și Farmacie ”N. Testemițanu”. A dansat în ansamblurile ”Miorița”, ”Hora” ș.a. Ani la rând a condus Ansamblul de Dans Popular ”Codreneasca” de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie. Din 1978, este conducător artistic al Ansamblului de Dansuri Populare ”Veselia”. A efectuat turnee în Belgia, Bulgaria, Canada, Franța, Germania, Polonia, SUA și în alte țări. Ansamblul „Veselia” a fost distins cu Marele Premiu la Festivalul Internațional „Nufărul Alb” din R. Moldova (1989), la Festivalul Internațional de dans pentru copii din Germania (2004), Festivalul Național „La Vatra Horelor” din R. Moldova (2006), la Festivalul Internațional pentru copii din Bulgaria (2009) și la alte concursuri naționale și internaționale. Gheorghe Ivanov este deținător al ”Ordinului de Onoare” și al Medaliei ”Meritul Civic”.

Sursa:Moldpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău