A fost lansată harta acoperiri drumurilor cu semnalele 2G, 3G și 4G

  • 19 Iunie 2020 12:04
A fost lansată harta acoperiri drumurilor cu semnalele 2G, 3G și 4G

Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI) a lansat astăzi aplicația cartografică web – „Harta de acoperire a drumurilor cu semnal radio: parametri de calitate”, care reflectă acoperirea cu semnal mobil pentru toate tehnologiile disponibile pe piața din Republica Moldova: 2G – 3G – 4G.

Măsurările au fost efectuate de Serviciului Național de Management al Frecvențelor Radio (SNMFR) pe 183 de drumuri publice din 1499 de localități, pe o lungime totală de 13 600 km, transmite MOLDPRES.

„Prin această aplicație web punem la dispoziția tuturor cetățenilor o hartă informativă despre calitatea serviciilor mobile prestate de companiile Orange Moldova, Moldcell și Moldtelecom-Unite. Aceasta va fi utilă pentru toți utilizatorii, atât furnizori de servicii, cât și pentru persoane fizice sau companii, întrucât permite vizualizarea nivelului semnalului în orice regiune a țării. Aplicația devine una foarte importantă și pentru mediul de afaceri din țară, deoarece companiile trebuie să răspundă imperativului de a utiliza canalele digitale, în zonele de interes, pentru a interacționa cu clienții și partenerii”, a estimat ministrul de resort Sergiu Railean.

Până în prezent, au fost obținute rezultate importante în ceea ce privește digitalizarea interacțiunii dintre autoritățile publice și mediul de afaceri. Au fost create platforme digitale, care au fost puse la dispoziția cetățenilor, dar și a mediului de afaceri pentru a facilita accesul la servicii.

Aplicația cartografică este realizată integral de Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI) și este construită exclusiv pe instrumente open source OpenStreetMap. Harta reprezintă o premieră, fiind realizată doar pe baza măsurătorilor din teren, în conformitate cu Metodologia de măsurare și evaluare a parametrilor de calitate a serviciilor de comunicații electronice furnizate prin intermediul rețelelor publice de comunicații electronice mobile celulare terestre GSM, UMTS și LTE în benzile de frecvențe 800, 900, 1800, 2100 și 2600 MHz.

Aplicația lansată astăzi constituie primul modul din cadrul unui proiect amplu al ANRCETI, denumit „Harta interactivă a serviciilor de comunicații electronice”. Proiectul include și al doilea modul – „Comparatorul de oferte”, ce va reprezenta o aplicație online pentru compararea ofertelor de servicii de comunicații electronice destinate utilizatorilor finali, care la moment este în faza de inițiere și creare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
0
Ninsoare ușoară
Umiditate:86 %
Vint:6,17 m/s
Fri
-1
Sat
0
Sun
0
Mon
0
Tue
-0

Curs oficial BNM 29 Ianuarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.9355 -0.0940
USD 17.2992 -0.0569
RON 4.2948 -0.0191
UAH 0.6143 -0.0018
RUB 0.2267 -0.0027
Arhivă Radio Chișinău