A fost lansată ediția de Chișinău a portalului Veridica din România, specializat în analiză și demontarea falsurilor

  • 09 Septembrie 14:43
A fost lansată ediția de Chișinău a portalului Veridica din România, specializat în analiză și demontarea falsurilor

În contextul campaniilor de dezinformare instrumentate de Federația Rusă în Republica Moldova, astăzi, 9 septembrie, a fost lansat portalul Veridica.md, ediția de Chișinău a publicației Veridica.ro din România, specializată în analiză și demontarea falsurilor. Nevoia consolidării eforturilor autorităților, societății civile, dar și a jurnaliștilor în combaterea dezinformării și narațiunilor false, intensificate pe fundalul apropierii de alegerile prezidențiale și referendumului proeuropean din 20 octombrie, este subliniată și de directorul Asociației Presei Independente, Petru Macovei, în cadrul emisiunii „Maluri de Prut” de la Radio Chișinău.

Petru Macovei, directorul Asociației Presei Independente, ce desfășoară de mai mulți ani campania „Stop Fals” de combatere a dezinformării și consolidare a rezilienței și gândirii critice în rândul cetățenilor din satele și orașele Republicii Moldova, spune, la Radio Chișinău, că, prin activizarea actorilor de influență la Chișinău și prin promovarea de falsuri pe canale media și rețele sociale, Federația Rusă încearcă să compromită parcursul european al Republicii Moldova.

Se dorește ca cetățenii acestei țări, prin campanii de dezinformare și speculații pe diverse teme, să fie derutați în asemenea măsură încât, fie să voteze la următoarele alegeri și la referendumul din 20 octombrie împotriva aderării la UE, fie să reducă mult această susținere pentru cursul de dezvoltare europeană. Efortul nostru este destul de modest în comparație cu efortul de promovare a dezinformare pe care îl face Federația Rusă și agenții săi de influență de aici, din Republica Moldova. Dar noi nu vedem altă soluție decât să continuăm și mă bucur că în ultima perioadă există mai mult inițiative de educație a gândirii critice a cetățenilor”, a menționat Petru Macovei.

Principalul scop al dezinformării este dinamitarea valorilor democratice ale Republicii Moldova, mai spune Petru Macovei. Cele mai vehiculate narațiuni promovate de propaganda rusă sunt împotriva UE și au scopul să inoculeze frică, confuzie și reticență față de Uniunea Europeană, potrivit expertului.

Printre narațiunile vehiculate ar fi că integrarea în UE va însemna atragerea Republicii Moldova în război; că, prin integrarea în Uniunea Europeană, exportatorii din țara noastră nu vor avea piață de desfacere sau că, după aderare, Republica Moldova va fi obligată să promoveze în școlile și în instituții publice mesaje de susținere a minorităților sexuale. Toate aceste narative sunt false și pot fi combătute cu argumente.

În acest context, la Chișinău a fost lansat portalul veridica.md, publicație care va monitoriza și demonta, în special, știrile și narațiunile propagandei ruse în Republica Moldova, printre puținele publicații care pun în context știrile false. Jurnalistul Marian Voicu, autorul volumului, „Matrioșka mincinoșilor, fake news, manipulare, populism”, este unul din inițiatorii proiectului.

„Publicația pe care o lansăm astăzi sper să vină în întâmpinarea dorinței publicului de a înțelege mai bine realitățile pe care le traversăm. Indiferent că sunt, anul acesta sau cel viitor, alegeri, până la urmă este vorba de obiective importante. Până la urmă, viitorul nostru este unul comun. Dacă, de exemplu, campaniile de fake news în România își propun ca scopuri ieșirea României din UE și din NATO, compromiterea susținerii europene a Ucrainei în războiul declanșat de Rusia, în ceea ce privește Republica Moldova, obiectivele, în special a propagandei de la Kremlin este reașezarea Republicii Moldova pe orbita Rusiei”, a declarat Marian Voicu. 

Un raport de monitorizare publicat de Asociația Watchdog arată, că în perioada 12-18 august, comparativ cu 8-14 iulie, numărul total de postări privind discreditarea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană a crescut cu aproape 25%.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Wed
17
Thu
17
Fri
18
Sat
19
Sun
20
Arhivă Radio Chișinău