A fost lansat un nou serviciu electronic de înregistrare a drepturilor în Registrul bunurilor imobile

  • 30 Mai 20:52
A fost lansat un nou serviciu electronic de înregistrare a drepturilor în Registrul bunurilor imobile

Ministerul Justiției anunță lansarea unui nou serviciu electronic care facilitează înregistrarea drepturilor asupra bunurilor imobile în Registrul bunurilor imobile. Începând cu data de 27 mai, acest serviciu este disponibil în regim de pilotare în Chișinău, Orhei și Criuleni, având 30 de notari antrenați în cadrul proiectului. Extinderea sa la nivel național este planificată pentru viitorul apropiat, anticipând beneficii semnificative pentru toți cei implicați în tranzacțiile imobiliare.

Detalii și procedura de înregistrare

În prima fază, notarii din cele trei orașe pilot pot solicita online certificate pentru bunurile imobile. Ulterior, serviciul va fi disponibil pentru toți cetățenii din Republica Moldova. Prin intermediul Platformei de dezvoltare a serviciilor electronice (PDSE), notarii vor putea solicita înregistrarea drepturilor în numele titularilor. Cererea de înregistrare, împreună cu actele juridice necesare, trebuie semnată electronic și depusă online.


Confirmare și recepționare

Imediat după înregistrare, notarul și titularul de drept vor primi confirmarea înregistrării în cabinetul virtual MCabinet sub forma unui document digital – Certificat privind înscrierile în registrul bunurilor imobile. Acest certificat poate fi obținut și pe suport de hârtie de la Centrul multifuncțional al Agenției Servicii Publice (ASP) sau livrat la adresa dorită prin serviciul guvernamental MDelivery.


Modalități de plată

Achitarea tarifelor pentru aceste servicii se va face exclusiv prin intermediul serviciului guvernamental de plăți electronice MPay, asigurând, astfel, o metodă rapidă și sigură de plată.


Context Legislativ

Acest progres a fost posibil datorită modificărilor aduse prin Legea nr. 321 din 09.11.2023, care modifică Legea nr. 1543/1998 privind cadastrul bunurilor imobile și Legea nr. 246/2018 privind procedura notarială. Ministerul Justiției a facilitat dialogul dintre Camera Notarială și I.P. „Agenția Servicii Publice” pentru a clarifica conținutul cererii și documentele necesare pentru înregistrare, procedura de documentare a imposibilității depunerii cererii de către notar în formă electronică, precum și modalitatea de soluționare a refuzurilor de înregistrare a drepturilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:1,03 m/s
Thu
23
Fri
24
Sat
25
Sun
27
Mon
28
Arhivă Radio Chișinău