A fost lansat un nou mecanism de garantare a creditelor: garanții de portofoliu

  • 28 Octombrie 2023 12:55
A fost lansat un nou mecanism de garantare a creditelor: garanții de portofoliu

A fost lansat un nou mecanism de garantare a creditelor: garanții de portofoliu. Mecanismul este finanțat din sursele Băncii Mondiale prin intermediul Proiectului de competitivitate a întreprinderilor micro, mici și mijlocii, transmite IPN.

Potrivit directorului Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Dumitru Pântea, mecanismul de garantare a portofoliilor de credite este o inițiativă inovatoare pentru Republica Moldova și benefică atât pentru sistemul financiar autohton, cât și pentru beneficiarii de credite. Rezultatul așteptat ca urmare a implementării acestui mecanism constă în garantarea unui portofoliu de credite în valoare de aproximativ două miliarde lei. Acest lucru va facilita accesul la finanțare pentru cel puțin 900 de întreprinderi și ar menține/crea cel puțin 3 000 de locuri de muncă. Avantajul garanțiilor de portofoliu constă în capacitatea lor de a acoperi multiple credite sub o singură umbrelă, oferind astfel o mai mare flexibilitate și eficiență atât pentru instituțiile financiare, cât și pentru întreprinderi, iar procesul de  finanțare devine mai facil și mai rapid.

Prezent la eveniment, Dumitru Alaiba, ministrul dezvoltării economice și digitalizării, a evidențiat că Fondul de Garantare a Creditelor este un instrument cu potențial enorm pentru stimularea creșterii economiei naționale și un factor-cheie în susținerea întreprinderilor locale și a inițiativelor antreprenoriale. Prin intermediul garanțiilor acordate se va contribui la reducerea riscului asociat creditării și, implicit, la facilitarea accesului la finanțare pentru întreprinzători.

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu a menționat că BNM a recunoscut garanțiile financiare individuale emise de Fondul de Garantare a Creditelor drept diminuatoare a riscului de credit. Economia Republicii Moldova traversează o perioada deloc simplă. Efectele războiului din Ucraina se fac simțite și pe acest fundal economia își revine greu după șocurile din anii precedenți. Ea are nevoie de susținere prin politici monetare și fiscale, iar antreprenorii au nevoie de sprijinul și de încurajarea autorităților, ODA având un rol esențial în special în privința întreprinderilor mici și mijlocii, a adăugat guvernatorul BNM.

Carolina Odobescu, ofițer senior operațiuni, Banca Mondială, a declarat că Moldova mai are încă un drum lung de parcurs pentru a culege beneficiile unei culturi antreprenoriale. Studiul Băncii Mondiale privind întreprinderile arată că doar 8% din firmele moldovenești sunt întreprinderi individuale, comparativ cu 17% în regiune și 40% la nivel global. Asistența publică este necesară pentru a-i încuraja pe cei care doresc să fie antreprenori pentru a crea noi întreprinderi și genera locuri de muncă. ODA este o instituție  puternică în această privință pentru promovarea unei culturi antreprenoriale în multiple moduri.

Oxana Bînzaru, directorul regional al Finance in Motion, a reconfirmat sprijinul pentru mediul antreprenorial  din Republica Moldova în dezvoltarea economiei și crearea de noi oportunități pentru antreprenori, iar Guy Selbherr, președintele Asociației Instituțiilor de Garantare Europene, a dat asigurări că va oferi Republicii Moldova experiența necesară  cu privire la politica europeană privind schemele de garantare.

Dorel Noroc, președintele Asociației Băncilor din Moldovam a menționat că parteneriatul dintre sectorul financiar și instituțiile guvernamentale, inclusiv ODA, este orientat pentru a susține dezvoltarea economică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
4,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
12
Tue
13
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău