„Legea pe-nțelesul elevilor”, a fost lansat un ghid de educație juridică și cultivare a respectului pentru lege în rândul tinerilor

  • 19 Septembrie 2019 10:35
„Legea pe-nțelesul elevilor”, a fost lansat un ghid de educație juridică și cultivare a respectului pentru lege în rândul tinerilor

Ghidul „Legea pe-nțelesul elevilor” a fost lansat în cadrul evenimentului ,,Rule of Law SeedCamp”, organizat în incinta America House din Chișinău.

Ghidul a apărut în cadrul proiectului „Educație Juridică – Cultivarea respectului pentru lege în rândul tinerei generații”, implementat de Centrul de Inovare și Politici din Moldova, Centrul de resurse Juridice din Moldova și Asociația VeDemJust din România, cu suportul financiar al Regatului Țărilor de Jos prin intermediul Ambasadei Olandei la București. Ghidul a fost conceput de cunoscutul judecător român Cristi Danileț, cu contribuția avocatelor Viorica Grecu și Nadejda Hriptievschi din Republica Moldova.

Prezentă la evenimentul de lansare, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Liliana Nicolaescu-Onofrei, a menționat: „Acest ghid de educație juridică va ajuta foarte mult cadrele didactice din învățământul general și cel profesional tehnic, îndeosebi pe cei care predau discipline precum Educație pentru societate sau Educație pentru drepturile omului, oferindu-le posibilitatea să găsească materiale utile care pot fi încorporate chiar și ca abordări modulare. Suntem siguri că acest material va contribui mult la îmbunătățirea procesului educațional, la promovarea respectului față de lege, la adoptarea unui comportament integru și a responsabilității civice de către tineri”.

Ghidul include informații ce trebuie transmise în funcție de tematica aleasă, prezintă tehnici și metode de predare pentru educația juridică nonformală și surse de informare pentru formatori. Accentul e pus pe cunoștințe și abilități practice despre individ și stat, despre libertate și lege, despre drepturi și responsabilități pentru a-i sensibiliza pe elevi cu privire la necesitatea de a respecta demnitatea oricărui alt individ, de a respecta autoritățile statului, de a se supune legilor statului. În particular, ghidul include sugestii utile pentru căile de parcurs în caz că elevii ajung să aibă probleme.

Proiectul „Educație Juridică – Cultivarea respectului pentru lege în rândul tinerei generații” presupune crearea unei rețele naționale din rândul practicienilor în domeniul dreptului, a studenților la drept, a autorităților și cadrelor didactice care să susțină și să predea în mod voluntar și într-un stil nonformal educația juridică copiilor și tinerilor, cu precădere celor din licee și instituții de învățământ profesional tehnic; organizarea de întâlniri cu elevii din învățământul preuniversitar pentru a-i învăța care sunt drepturile și îndatoririle lor în viața cotidiană, precum și procedurile aplicabile pentru realizarea lor, punându-le la dispoziție informații practice și pe înțelesul lor despre reguli și legi atât în format imprimat, cât și în format electronic; promovarea supremației legii ca o condiție esențială pentru siguranța individului și ca o valoare intrinsecă a democrației.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău