A fost lansat un album de pictură dedicat artistului plastic Tudor Zbârnea

  • 29 Decembrie 2021 18:52
A fost lansat un album de pictură dedicat artistului plastic Tudor Zbârnea

La Muzeul Național de Artă al Moldovei a fost lansat astăzi albumul de pictură „Tudor Zbârnea. Reconfigurări fluide. Pictură”, apărut recent la o editură din Chișinău. Evenimentul a avut loc în ziua în care artistul, care este și directorul instituției gazdă, a împlinit 66 de ani, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, criticul literar Maria Pilchin, moderatorul manifestării, a menționat că albumul are 220 de pagini, a apărut într-un tiraj de 750 de exemplare și conține circa 200 de reproduceri color, cu o selecție de lucrări ale artistului, realizate în diverse perioade, pe parcursul a peste 35 de ani de activitate. Lucrarea reprezintă personalitatea artistului, în imagini și texte de analiză estetică, bazate pe discursul artistic integral al acestuia, dar și pe o serie de teze, formulate de artist, care vor fundamenta etapele estetice de bază ale demersului său pictural. Imaginile lucrărilor din album sunt însoțite de o serie de texte de analiză estetică ale unor prestigioși critici și istorici de artă din R. Moldova și România: Dan Grigorescu, Pavel Șușară, Valentin Ciucă, Maria Bilașevschi, Petru Bejan, Adrian Silvan Ionescu, Negoiță Lăptoiu, Constantin Ciobanu, Ludmila Toma ș.a.

În context, criticul de artă Florina Breazu a menționat că lucrarea de față, prin specificul și conținutul său, se adresează unui public larg, atât din domeniul educației artistice, cât și celui iubitor de artă și cultură vizuală. „Imaginile zămislite de Tudor Zbârnea ne privesc, ne interoghează, ne pun pe gânduri, ne remodelează, atingând noi dimensiuni... Picturile lui Tudor Zbârnea ne învață un adevăr simplu, dar cât se poate de oportun: să respectăm trecutul, să-i pătrundem noimele și să-l conștientizăm, în caz contrar, prezentul ne va fi anost și văduvit de repere morale, iar viitorul, incert și lipsit de sens”, a subliniat Florina Breazu.

Potrivit academicianului Dan Grigorescu, autorul unui text inclus în acest album, picturii lui Tudor Zbârnea îi sunt caracteristice două trăsături fundamentale ale școlii românești: în primul rând, o construcție coerentă, lucidă, o distribuție foarte bine gândită a culorii pe suprafața tabloului și, în al doilea rând, o înțelegere exactă a funcției culorii. ”Culoarea nu se reduce la modalitatea de a grăbi o întâlnire sufletească – dar, ceea ce e mai important – culoarea caracterizează în chipul cel mai clar o anume atitudine față de artă: arta care rămâne, mai presus de toate, un mod de a înțelege lumea și de a o explica și comunica privitorului”,  a remarcat acad. Dan Grigorescu. Pe marginea albumului au mai vorbit artistul plastic Ghenadie Jalbă, scriitorul Ion Hadârcă și protagonistul manifestării.

Tudor Zbârnea s-a născut la 29 decembrie 1955, la Nisporeni. În 1981 a absolvit Școala Republicană de Arte Plastice „I. E. Repin” din Chișinău (actualmente Colegiul Republican de Arte Plastice „Al. Plămădeală”), iar  în 2001 – Universitatea de Arte din Iași, România, Facultatea de Arte Plastice, secția pictură, în clasa profesorului Corneliu Ionescu. Este laureat a numeroase premii, medalii, trofee și alte mențiuni în cadrul diferitelor concursuri și saloane de artă internaționale și naționale, între care: Premiul Ministerului Culturii, Concursul Național în domeniul Artelor Plastice, Chișinău (2010); Grande Medalle d’Or, Salon Grand Prix International de Prestige M. C. A. de Cannes (2009, 2010); titlul onorific ”Maestru în Artă" (2009); Trofeul Vicolo Poldo, ediția 35, Como, Italia (2009) ș.a. În 2014 Tudor Zbârnea a fost distins cu Premiul Național al R. Moldova. În 2017 a fost ales membru al Academiei Naționale de Arte din Ucraina și în 2018 – membru al Academiei Europene de Științe și Arte din Salzburg, Austria.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
3,85
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
3
Sat
4
Sun
5
Mon
6
Tue
6
Arhivă Radio Chișinău