A fost lansat proiectul „Buget Civil Chișinău”, ediția 2022

  • 02 Februarie 2022 14:16
A fost lansat proiectul „Buget Civil Chișinău”, ediția 2022

Primăria capitalei a lansat proiectul „Buget Civil Chișinău”, ediția 2022. Persoane fizice și juridice pot depune dosarele la concurs până la 28 februarie curent. Pentru implementare, fiecare proiect selectat va primi din partea municipalității peste 300 de mii de lei, transmite  IPN.

Primarul Ion Ceban a precizat, în cadrul unei conferințe de presă, că cetățenii pot propune proiecte de interes local. Acestea vor fi evaluate de o comisie din care vor face parte reprezentanți ai municipalității și ai societății civile. Ulterior, proiectele validate de comisie vor fi supuse votului online, iar proiectele care vor acumula cele mai multe voturi vor fi finanțate de Primărie, fiind implementate de preturile de sector, împreună cu autorii proiectelor.

Proiectele propuse trebuie să se încadreze în domeniile: infrastructură urbană, amenajarea și reabilitarea spațiilor publice, cum ar fi zone pietonale, scuaruri, parcuri, curți de bloc, mobilitate urbană, siguranța circulației rutiere, transport alternativ, infrastructură culturală și socială, valorificarea patrimoniului cultural, street-art, proiecte destinate persoanelor cu nevoi speciale, turism, aplicarea tehnologiilor informaționale în ameliorarea serviciilor prestate de Primăria de Chișinău, eficiență energetică etc.

Există posibilitatea de a înainta proiecte de valoare mică, de la 15 la 100 de mii de lei, sau proiecte de valoare mai mare, de la 100 de mii la 300 de mii de lei. În condiții speciale, comisia poate examina și proiecte în valoare de peste 300 de mii de lei, dacă eventual consideră că este un proiect de rezonanță pentru municipalitate, a specificat Ion Ceban.

Proiectele pot fi înainate la concurs de locuitori ai capitalei, atât în mod individual, cât și în echipe. Fiecare persoană sau echipă va putea depune la concurs maximum 2 proiecte. Un criteriu important este asigurarea cofinanțării. Pentru inițiativele depuse de persoane fizice cofinanțarea va fi de 1%, iar pentru persoanele juridice – 20%, a adăugat edilul capitalei.

Persoanele interesate vor trebui să depună un dosar la Primăria municipiului Chișinău, până la 28 februarie curent, ora 17.00. Documentele necesare pentru participare la concurs sunt anunțate pe site-ul www.chisinau.md.

Pentru implementarea proiectelor câștigătoare, Primăria municipiului Chișinău va aloca în total 3 milioane de lei.

La ediția din anul trecut al proiectului Buget Civil Chișinău, au fost aprobate 8 proiecte, din care 5 au fost realizate. Pentru implementarea celor opt proiecte, municipalitatea a alocat la fel în jur de 3 milioane de lei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:2,06 m/s
Tue
19
Wed
14
Thu
14
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău