A fost lansat primul Mecanism de ajutor de stat pentru industria R. Moldova. Statul va restitui 60% din investiție
-
20 Decembrie 12:50
Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării a anunțat lansarea primului Mecanism de ajutor de stat pentru investițiile din industria Republicii Moldova, pentru perioada 2025-2036. Statul ar urma să restituie până la 60% din valoarea investițiilor sub formă de granturi și scutiri de impozit. Experții în economie salută inițiativa, dar menționează totodată că în trecut, scutirile de impozit, de cele mai multe ori, nu au dus la o dezvoltare economică semnificativă, transmite Radio Chișinău.
Pentru a beneficia de suport investitorii trebuie să îndeplinească o serie de criterii de eligibilitate și să realizeze o investiție nouă, de minim 10 milioane de lei, în sectoarele industriei prelucrătoare.
Statul va restitui 60% din valoarea investiției, din care 25% sub formă de granturi, iar 75% sub formă de scutiri la impozitul pe venit.
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, a menționat că de-a lungul timpului sectorul industriei a fost neglijat, ceea ce a dus la o dezvoltare lentă a acestuia. Între 2015 și 2022, numărul angajaților din industrie a crescut cu doar 9%, ceea ce nu este suficient pentru a atinge obiectivele de dezvoltare ale țării. În acest context, potrivit ministrului, noul mecanism de ajutor vine să stimuleze creșterea acestui sector.
„Este un instrument prin care încurajăm noi investiții, sprijinim extinderea afacerilor și crearea de noi fabrici, uzine, noi locuri de muncă sigure și bine plătite în țara noastră. Acest mecanism nu înseamnă doar cifre și investiții, înseamnă locuri de muncă mai bune pentru oamenii noștri, în special pentru tineri, înseamnă oportunități pentru familiile din Moldova să aibă un venit stabil fără a fi nevoite să plece în străinătate, sau chiar cei plecați să revină unul câte unul”, a declarat Dumitru Alaiba.
Expertul economic, Viorel Gârbu, a comentat pentru „Radio Chișinău” că, deși inițiativa guvernului de susținere a sectorului industrial este binevenită și necesară, rămâne de văzut dacă măsurile propuse vor aduce o schimbare reală, având în vedere că, în trecut, scutirile de impozit nu au dus la schimbări semnificative.
„Inițiativa este bună, sectorul industrial trebuia demult să fie susținut. Rep. Moldova a fost condusă de politicieni care nu au o viziune clară asupra economiei, și este bine că acum guvernul înțelege importanța susținerii sectorului industrial. Întrebarea este dacă autoritățile au găsit cel mai bun mecanism. Scutirile de impozit pe venit, în trecut, nu au dus la o dezvoltare economică semnificativă, iar acum trebuie văzut dacă aceste resurse sunt suficiente. Guvernul trebuie să investească masiv în dezvoltarea sectorului industrial, dar întrebarea rămâne dacă aceste măsuri vor aduce o schimbare reală”, a menționat Viorel Gârbu.
Bugetul total al proiectului este de cel puțin 2 miliarde de lei, pentru următorii 10 ani, cu posibilitatea extinderii în cazul unei cereri mai mari. Până în 2036 sunt așteptate investiții totale de cel puțin 500 de milioane de euro, a anunțat Ministrul Dumitru Alaiba.
În prezent, industria prelucrătoare din Rep. Moldova oferă locuri de muncă pentru 85 de mii de persoane, aproximativ 14% din forța de muncă a țării.