A fost lansat primul manual online de Educație Mediatică și Informațională pentru bibliotecari

  • 15 Iulie 20:20
A fost lansat primul manual online de Educație Mediatică și Informațională pentru bibliotecari

Organizația IREX Europe, în colaborare cu Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova (ABRM)și în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova au elaborat primul manual online de Educație Mediatică și Informațională /EMI/ pentru bibliotecari, informează MOLDPRES.

Autoarea manualului, formatoarea și experta în EMI, Natalia Grâu, a structurat manualul în opt module, a câte cinci teme fiecare, propunându-i cititorului 200 de sarcini și contexte de învățare sau exersare: Oceanul informațional și consumatorul de media avizat; Mass-Media în societatea contemporană; Cultura informațională; Manipularea prin media; Siguranța online; Noile media și noul sistem de competențe media în secolul al XXI-a; Etica în jurnalism; Rolul media în promovarea cetățeniei active.

Manualul este disponibil în limbile română și rusă. Concepția manualului respectă cadrul european de formare a competenței de educație media, fiind proiectată, la nivelul fiecărei teme, în cinci etape/pași și este orientat spre dezvoltarea gândirii critice.

Manualul cuprinde și un ghid de utilizare, care explică cititorului cum poate naviga mai ușor între module și teme. A fost elaborat de asemenea și un tutorial video, care prezintă într-o manieră interactivă, pașii ce trebuie parcurși pentru a accesa toate etapele descrise în manual.

Potrivit Nataliei Grâu, bibliotecarul este un actor important în formarea nevoilor informaționale ale utilizatorilor, a opiniei comunității. ”Un bibliotecar care deține competența  media va ști ce comportament să adopte în vederea contracarării fenomenului știrilor false, a propagandei și manipulării sau cum să orienteze cetățeanul să devină un consumator avizat de produse media”, a subliniat Natalia Grâu.

Manualul a fost elaborat în cadrul programului „Consolidarea Presei Independente și a Educației Mediatice în Moldova”, în parteneriat cu ABRM și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, fiind susținut financiar de  Biroul pentru Democrație, Drepturile Omului și Muncii al Departamentului de Stat American.

Manualul interactiv de Educație Mediatică și Informațională poate fi accesat gratuit pe http://biblio-emi.md/.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:2,6 m/s
Thu
25
Fri
26
Sat
24
Sun
23
Mon
22

Curs oficial BNM 06 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6895 0.0996
USD 16.6380 -0.0052
RON 4.0732 0.0218
UAH 0.6012 0.0020
RUB 0.2277 0.0022
Arhivă Radio Chișinău