A fost lansat primul Atlas European al Speciilor de Copaci

  • 30 Martie 2016 15:29
A fost lansat primul Atlas European al Speciilor de Copaci

Cu ocazia Zilei Internaționale a Pădurilor, Centrul de cercetări al executivului european a lansat, în această primăvară, primul Atlas European al Speciilor de Copaci. Lucrarea va fi disponibilă în curând și online, scrie RADOR.

Atlasul realizat de Joint Research Centre – Centrul de Cercetări Reunite al Comisiei  Europene – este rezultatul colaborării unor experți de marcă, inclusiv din România. Nu este doar o simplă publicație, ci o bază de date dinamică, în care sunt cuprinse informații detaliate despre fiecare specie în parte, beneficiile ei, amenințările la care este supusă și modul  în care reacționează la schimbările climatice. Realizate în condiții grafice deosebite, lucrarea cuprinde numeroase fotografii și analize pe teme silvice și botanice. Atlasul are drept scop conștientizarea cât mai profundă a importanței pădurilor și a beneficiilor pe care le aduce conservarea diverselor ecosisteme.

Publicația oferă cercetătorilor și experților silvici informații aduse la zi în mod riguros. Atlasul europen al speciilor de copaci are și un puternic rol educativ, pentru că informează publicul despre bogația pădurilor europene. Karmenu Vella, comisarul european pentru mediu, afaceri martimie și pescuit, a salutat apariția acestuia atlas, pe care l-a numit „un raport remarcabil pe tema uneia dintre cele mai bogate resurse naturale ale Europei”. El a spus că această lucrare ne va permite să luăm decizii mai bune în protejarea și gestionarea fondului forestier european.

Adaptarea pădurilor la schimbările climatice este o mai veche preocupare a Comisiei Europene. Un plan concret de acțiune a fost adoptat în anul 2009, iar din 2012 există platforma Climate Adapt, un parteneriat între Comisie și Agenția Europeană de Mediu, care are drept obiectiv sprijinirea Europei în adaptarea la schimbările climatice. Centrul de Cercetări reunite al Comisiei a dezvoltat și un centru de date privind pădurile europene, care oferă accesul la o uriașă de baze de date referitoare la păduri împreună cu o aplicație prin care se poate naviga pe hărți silvice special întocmite cu informații specifice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
8,85
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău