A fost lansat Portalul guvernamental al antreprenorului

  • 08 Decembrie 2020 15:00
A fost lansat Portalul guvernamental al antreprenorului

Portalul guvernamental al antreprenorului, prezentat astăzi, are menirea, prin analogie cu Portalul cetățeanului, să aducă toate informațiile despre un agent economic mai aproape de el, oferindu-i acțiuni conexe, date prezentate în mai multe blocuri de informații, dând posibilitatea agenților economici să reacționeze la acestea. Prezentarea a fost realizată de Iurie Țurcan, director al Agenției de Guvernare Electronică, în cadrul evenimentului de lansare, transmite IPN.

Iurie Țurcan a menționat că, în următoarele săptămâni, vor fi adăugate noi blocuri de date, prin intermediul colectării de informații de la cetățeni, care sunt invitați să participe la consultări publice. „Intenționăm să aducem aici informația fiscală și să facem legătura cu Cabinetul contribuabilului de la Serviciul Fiscal, astfel încât informațiile generale despre anumite datorii fiscale, supraplăți fiscale sau întârzieri, să fie posibil de văzut direct din acest portal, al antreprenorului, iar detaliile deja să fie oferite de către Cabinetul contribuabilului”, a spus Iurie Țurcan.

În continuare, pe platformă se va adăuga și agenda controalelor de stat, ca agenții economici să cunoască când vor fi verificați de către autoritățile abilitate. De asemenea, se vor adăuga date de la CNAS, despre contribuția agenților economici la Fondul de asigurări sociale. Cu CNAM, Agenția de Guvernare Electronică intenționează să lanseze un bloc informativ în care să fie incluse persoanele asigurate și să fie posibil ca angajatorul să fie notificat în cazul deschiderii unui concediu medical. „Dorim să facem posibilă descărcarea informațiilor din portal, semnate electronic, cu forță juridică”, a adăugat Iurie Țurcan.

Ion Lupan, șef al secretariatului Consiliul Economic pe lângă prim-ministru Republicii Moldova, a menționat că la baza apariției conceptului acestui portal a stat problema lipsei accesului în regim online la informații oficiale deținute de autorități despre companii. Potrivit lui, rezultatele chestionarului efectuat în rândul membrilor Consiliului economic despre prioritizarea subiectelor de digitizare a relațiilor guvern-business, au arătat că subiectul de crearea a unui astfel de platforme este unul prioritar. „Punerea în aplicare a acestei soluții, cum este portalul, trebuie să permită pe viitor antreprenorilor să genereze informații ample despre propria companie printr-un simplu click. Acte permisive, rezultate ale controalelor de stat, informații fiscale, financiare – informații pe care antreprenorul trebuie să le ofere partenerilor săi de afaceri sau altor organizații care nu acces la aceste date”, a explicat Ion Lupan.

Structura portalului nu este definitivă. Pe viitor, se prevede ca platforma să conțină date generale despre antreprenor, despre actele permisive deținute, despre relațiile lui cu organele fiscale, despre bunurile imobile deținute, despre garanțiile instituite de antreprenor, date statistice despre activitatea lui, despre drepturile protejate înregistrate pe numele lui etc. Se intenționează ca portalul să fie transformat într-un mecanism eficient de contacte oficiale dintre agenții economici înregistrați și autoritățile publice din țară. Ion Lupan spune că, la momentul actual, portalul este doar pentru antreprenor, dar pe viitor ar putea servi și ca sursă de informare despre antreprenor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău