A fost lansat „Ghidul alegătorului român din străinătate”, în contextul alegerilor europarlamentare

  • 23 Aprilie 2019 10:42
A fost lansat „Ghidul alegătorului român din străinătate”, în contextul alegerilor europarlamentare

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de la București a lansat „Ghidul alegătorului român din străinătate” în contextul alegerilor europarlamentare care vor avea loc la data de 26 mai curent, a anunțat astăzi, într-un comunicat, Ambasada României de la Chișinău.

Obiectivul principal al ghidului este de a asigura informarea corectă a cetățenilor români aflați în străinătate, cu privire la condițiile în care își pot exercita dreptul de vot la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European.

Materialul informativ prezintă, într-un mod succint, prevederile relevante ale legislației privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European.

Astfel, ghidul include informații referitoare la persoanele care au drept de vot, actele în baza cărora se poate vota în străinătate și procedura de vot. De asemenea, ghidul include și informații referitoare la atribuțiile Ministerului Afacerilor Externe și ale Autorității Electorale Permanente în contextul alegerilor europarlamentare.

Ghidul este disponibil pe site-ul MAE al României în cadrul secțiunii dedicate alegerilor pentru Parlamentul European din 26 mai 2019. Acesta poate fi consultat AICI.

Potrivit legislației în vigoare, în cadrul acestui scrutin, cetățenii români care sunt înscriși în listele electorale ale altor state membre UE pot să-și exercite dreptul de vot pentru alegerea reprezentanților României în Parlamentul European numai după ce aceștia dau o declarație pe propria răspundere potrivit căreia nu și-au exercitat dreptul de vot la același scrutin pentru membrii în Parlamentul European din statul membru UE în ale căruia liste electorale este înscris.

Reamintim faptul că, pentru a își exercita dreptul la vot, cetățenii români trebuie să dețină un act de identitate românesc valabil.

Informații suplimentare pot fi accesate și pe site-ul Ambasadei României în Republica Moldova. 

Ambasada României în Republica Moldova recomandă cetățenilor români consultarea permanentă a acestei secțiuni, aceasta fiind actualizată pe măsură ce noi informații sunt disponibile, precum și să se informeze din timp asupra procedurii de vot, pentru a își putea exercita acest drept în bune condiții la scrutinul din 26 mai 2019.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău