A fost lansat Comitetul Consultativ Independent Anticorupție. Maia Sandu: Acest comitet este liber să cerceteze orice subiect și suspiciune de corupție, indiferent la cine se referă

  • 07 Iunie 2021 14:09
A fost lansat Comitetul Consultativ Independent Anticorupție. Maia Sandu: Acest comitet este liber să cerceteze orice subiect și suspiciune de corupție, indiferent la cine se referă AGORA

Președinta Maia Sandu a lansat astăzi un Comitet Consultativ Independent Anticorupție, care ar urma să investigheze cazurile mari de corupție și să facă recomandări pentru instituțiile de drept, în vederea unei activități mai eficiente. Comitetul este format din mai mulți experți naționali și internaționali, inclusiv jurnaliști de investigație.

Președinte este expertul din Statele Unite, James Wasserstrom, iar vicepreședintă este directoarea Ziarului de Gardă, Alina Radu. Din comitet mai fac parte jurista Nadejda Hriptievschi, economista Tamara Razin, care a fost angajată la FMI și la Banca Națională, expertul din Slovenia, Drago Kos și experta din România, Laura Ștefan.

Președinta Maia Sandu a subliniat că acest Comitet va avea independență totală în activitatea sa.

„Acest grup este constituit printr-un decret al președintelui Republicii Moldova, dar aici se încheie interacțiunea dintre această instituție și Comitetul Consultativ Independent Anticorupție. Pentru că acest comitet va decide care sunt subiectele pe care le cercetează, acest comitet va pregăti rapoartele și le va prezenta, acest comitet este liber să cerceteze orice subiect și suspiciune de corupție, indiferent la cine se referă”, a declarat Maia Sandu. 

Activitatea Comitetului Consultativ Independent Anticorupție va fi finanțată de Uniunea Europeană și Statele Unite.

Președintele acestuia, James Wasserstrom, a spus că grupul își va începe imediat activitatea și va utiliza pentru rapoartele sale sursele deschise de informații, precum și interviuri și discuții cu reprezentanții instituțiilor anticorupție. Vicepreședinta Comitetului, Alina Radu, și-a exprimat speranța că activitatea acestuia va da un impuls puternic luptei împotriva corupției.

„Am participat în multe proiecte anticorupție naționale și internaționale și sper foarte mult ca această nouă entitate să aducă Republicii Moldova ceea de ce are nevoie cel mai mult – o luptă eficientă cu corupția”, a spus Alina Radu. 

Asemenea grupuri au mai fost constituite anterior în Ucraina și în Afganistan.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău