A fost lansat Centrul de Justiție Familială al Poliției. În 2022, 24 femei și-au pierdut viața ca urmare a violenței domestice

  • 10 Octombrie 2023 13:56
A fost lansat Centrul de Justiție Familială al Poliției. În 2022, 24 femei și-au pierdut viața ca urmare a violenței domestice

Un serviciu destinat victimelor violenței în familie și violenței sexuale a fost lansat în cadrul Ministerului de Interne care se dorește a fi un Centru de Justiție Familială. Prezentă la ceremonia de inaugurare a acestui serviciu, președinta Maia Sandu a remarcat faptul că deschiderea Centrului de Justiție Familială reprezintă o tristă necesitate, deoarece violența domestică în R. Moldova continuă să fie un fenomen răspândit, transmite Radio Chișinău.

Datele statistice ale Poliției, dar și rapoartele unor organizații arată că unul dintre motivele pentru care violența în bază de gen persistă în societate este reticența și frica victimelor de a interacționa cu multitudinea instanțelor și serviciilor care ar trebui să le protejeze.

În context, președinta Maia Sandu a subliniat că prin operaționalizarea Centrului de Justiție Familială, Rep. Moldova mai face un pas pe calea prevenirii violenței domestice.

Statisticile sunt în continuare descurajatoare, dar indiferent de statistici fiecare femeie care suferă de pe urma violenței domestice este cu una prea mult. Centrul de Justiție Familială vine în întâmpinarea nevoilor victimelor violenței domestice de a beneficia de întreg sprijinul necesar din partea tuturor specialiștilor și Instituțiilor implicate în documentarea unor asemenea cazuri. Vorbim de un spațiu în care victimele vor putea primi îngrijire medicală, consiliere psihologică, asistență juridică precum și posibilitatea de a fi audiate pe loc în condiții speciale Avem nevoie și de o radicală schimbare de paradigmă la nivelul societății -  violența domestică nu este o problemă de familie, ci o încălcare a demnității umane. Noi toți ar trebui să nu întoarcem capul dacă vedem o femeie lovită”, a spus Maia Sandu.

Ministrul de interne, Adrian Efros, a declarat că Centrul de Justiție Familială al Poliției va funcționa în regim nonstop și va asigura un răspuns intersectorial prompt în cazurile de violență centrat pe necesitățile victimelor.

Astăzi în țara noastră peste 63% dintre femeile și fetele cu vârsta între 15 și 65 de ani au fost supuse cel puțin unei forme de violențe pe parcursul vieții lor. Prin crearea Centrului de Justiție Familială violența în familie, infracțiunile privind viața sexuală  vor fi abordate integrat prin cooperare intersectorială a specialiștilor din poliție, justiție, sănătate, medicină legală, protecție socială, sub același acoperiș după modelele funcționării centrelor similare atât în statele europene, cât și în Statele Unite ale Americii”, a punctat Adrian Efros.

Ambasadorul Statelor Unite la Chișinău, Kent Logsdon, prezent și el la eveniment, a declarat că proiectul este primul de acest gen din regiune, și a amintit că violența domestică este o problemă gravă în întreaga lume. 

Prevenirea și răspunsul la violența în baza de gen în întreaga lume este o problemă. Noi apreciem parteneriatul nostru continuu pentru a soluționa această problemă critică ca parte a obiectivului comun, de a construi un viitor democratic, prosper și sigur pentru toți cetățenii Rep. Moldova”, a declarat Kent D. Logsdon.

Potrivit datelor Inspectoratului General al Poliției doar în anul 2022 au fost înregistrate 2.471 cazuri de violență în familie și 504 infracțiuni ce atentează la viața sexuală. Totodată, 24 femei și-au pierdut viața ca urmare a violenței din partea unui membru al familiei sau a partenerului intim.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
14
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău