A fost lansat albumul ”Prima promoție. Facultatea de Jurnalism, 1975-1980”

  • 06 Septembrie 2021 18:34
A fost lansat albumul ”Prima promoție. Facultatea de Jurnalism, 1975-1980”

La Biblioteca Municipală ”B. P. Hasdeu” din capitală a fost lansat astăzi albumul ”Prima promoție. Facultatea de Jurnalism, 1975-1980”, apărut în anul 2020 la Chișinău, coordonator Silvia Grossu, doctor în istorie, conferențiar, Facultatea Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova (USM), informează MOLDPRES.

Potrivit  coordonatorului lucrării, Silvia Grosu, moderatoarea evenimentului, albumul a fost editat сu prilejul aniversării a 40-a a creării la Universitatea de Stat din Moldova a Facultății de Jurnalistică. Volumul cuprinde 164 de pagini de text și imagini despre absolvenții din anul 1980 ai Facultății de Jurnalistică. Ediția este îngrijită de un colegiu de redacție, din care fac parte Lucia Bacalu-Jardan, Varvara Buzilă, Silvia Donos-Grossu, Gheorghe Budeanu, Igor Grosu, Parascovia Mămăligă-Reniță. Pe lângă imaginile color de actualitate, la compartimentele ”Viața studențească în imagini. Văzuți de Mihai Roadedeal” au fost inserate peste 200 de fotografii alb-negru din acei ani (1975-1980), realizate de Mihai Roadedeal, Varvara Buzilă, Valerian Ciobanu și Viorel Cibotaru, toți absolvenți din prima promoție a Facultății. În cele 7 compartimente, albumul aniversar a mixat în texte și imagini realizări și experiențe din zeci de ani de viață și carieră a celor 45 de studenți, care au absolvit în anul 1980 Facultatea de Jurnalistică a Universității de Stat din Moldova.

”Regăsim în compartimentul ”Profiluri” informații despre colegii noștri, trudind la numeroase publicații periodice, posturi de radio și televiziune, la edituri, departamente guvernamentale, instituții publice, organizații non-guvernamentale etc. - în iureșul evenimentelor, pretutindeni sporind binele profesiei și al țării. Compartimentul ”In memoriam” este umbrit de tristețea dispariției dintre noi a regretaților Virgil Bohanțov, Eugen Gobjilă, Mihai Roadedeal, Sava Cujbă, Ion Guriev (Gurău), Uliana Dodon, Svetlana Postoroncă, Ana Mardare. Vrednici sunt de memoria noastră colectivă și de pomenire întru dăruire”, a subliniat Silvia Grossu, potrivit sursei citate.

La rândul său, doctorul conferențiar Varvara Buzilă a afirmat că albumul redă realitățile sistemului de învățământ universitar din anii premergători renașterii naționale. Din album transpar mesaje de dragoste și devotament față de profesia de jurnalist, respectul pentru înaintași, stima de profesori și Facultate, nostalgia pentru anii formatori ai studenției. Revederea prin altă optică a celor 40 de ani scurși de la absolvirea instituției universitare, este realizată prin capitolele: „Repere ale devenirii”, „Profilurile absolvenților”, „In memoriam”, „Impresii și reflecții”, „Văzuți de Mihai Roadedeal”, „Întrevederi peste ani”, „Loc pentru alte amintiri”.

Pe marginea volumului s-au mai pronunțat președintele Federației Sindicale a Educației și Științei, Ghenadie Donos, vicepreședintele Academiei de Științe a Moldovei, Victor Moraru, fost decan al Facultății de Jurnalism, profesorul universitar Sergiu Pavlicenco, conferențiarul Mihail Guzun, fost decan al Facultății de Jurnalism, absolvenți care au făcut parte din această promoție.

Din prima promoție a Facultății de Jurnalism fac parte scriitorii și ziariștii Val Butnaru, Gheorghe Budeanu, Varvara Buzilă, Ion Diviza, Valerian Ciobanu, Mircea Blajin, Ilie Lupan, Lucia Bacalu, Nina Neculce, Svetlana Țîgîrlaș, Nicoli Rugaliova-Custova, Ana Mardare, Ion Gurău, ex-ministrul Apărării, Viorel Cibotaru, cantautorul Igor Grosu ș.a. În 2020 s-au împlinit 40 de ani de la absolvirea primei promoții a Facultății de Jurnalistică a Universității de Stat din Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău