A fost lansat albumul „Galeria de Artă Europeană”

  • 17 Decembrie 2022 09:47
A fost lansat albumul „Galeria de Artă Europeană”

La Muzeul Național de Artă al Moldovei a fost lansat astăzi albumul ”Galeria de Artă Europeană” din colecțiile instituției, semnat de doctorul habilitat în studiul artelor, profesorul universitar Tudor Stăvilă, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Tudor Stăvilă a menționat că albumul are circa 200 de pagini și cuprinde 250 de lucrări de artă, informează MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, în volum sunt reproduse cele mai reprezentative opere de artă europeană din secolele XV-XX din colecția Muzeului Național de Artă al Moldovei. Importante țări occidentale, adevărate centre de artă, precum Italia și Franța, Germania și Austria, Flandra și Olanda, Anglia și Spania, Polonia și Ungaria, sunt prezente în carte prin cele mai veritabile opere de pictură, grafică, sculptură și artă decorativă, create cu secole în urmă. Autorii acestor pânze din colecție sunt nume celebre, cunoscute în toată lumea, creațiile lor fiind găzduite în diverse instituții din Europa și America: în Muzeul Louvre din Paris, în Metropolitan Museum (New York), dar și în Muzeul Prado din Madrid, Pinacoteca din München, Ermitaj și Muzeul Rus din Sankt Petersburg, Muzeul Pușkin și Galeria Tretiakov din Moscova ș.a.

”Printre cele mai reprezentative nume figurează occidentalii Bernardino Luini, Albreht Dürer, Jean Brueghel-senior, Rembrandt Harmensz Van Rijn, Pierre Gobert, Jacob Jordaens, Anthonis van Dyck, Peter Kasteels, Jacques Courtoias, Auguste Renoir ș.a. Galeria include și clasici ai artei ruse precum Anton Losenko, Vladimir Tropinin, Pavel Fedotov, Valentin Perov, Grigorii Measoiedov, Aleksandr Savrasov, Zinaida Serebreakova ș.a”, a precizat autorul.

În context, directorul instituției, Tudor Zbârnea, a afirmat că acest album este una dintre cele mai importante apariții editoriale. ”Lucrarea a fost discutată la Consiliul Științific al Muzeului. Cred că vom colabora și cu alte edituri. Este o lecție de estetică pentru viitor. Aici sunt înglobate cele mai importante piese de patrimoniu din arta universală, pe care le deține muzeul”, a subliniat Tudor Zbârnea.

La rândul său, scriitoarea Maria Pilchin a spus că pe lângă faptul că a făcut cercetări, Tudor Stăvilă are și această deschidere de a populariza arta prin producții editoriale, iar directorul Institutului Patrimoniului Cultural, Victor Ghilaș, a remarcat faptul că această lucrare reprezintă o gamă a celor mai valoroși autori din arta europeană. 

Apărut în parteneriat cu Ministerul Culturii, albumul ”Galeria de Artă Europeană” poate fi procurat în librăriile din R. Moldova și România.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Wed
25
Thu
23
Fri
21
Sat
25
Sun
26
Arhivă Radio Chișinău