A fost înregistrat primul caz de deces de gripă în R.Moldova

  • 18 Decembrie 2019 11:38
A fost înregistrat primul caz de deces de gripă în R.Moldova

Primul caz de deces provocat de gripă a fost înregistrat în raionul Cahul. Este vorba de o adolescentă în vârstă de 14 ani care s-a întors, recent, de peste hotare. Specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică atenționează cetățenii ca la apariția primelor simptome de gripă și răceală să se adreseze la medicul de familie, iar cei care fac parte din grupurile de risc să se vaccineze împotriva gripei. Relatează Aliona Savca

Potrivit șefului Secției Supraveghere Epidemiologică a Gripei din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Ștefan Gheorghiță, decesul a fost înregistrat săptămâna trecută. Adolescenta s-a adresat la medicul de familie care i-a prescris tratament și monitorizare. La scurt timp, situația ei s-a agravat și a fost spitalizată. Medicii nu au putut, însă, să o salveze. Ștefan Gheorghiță a menționat că probele de laborator au confirmat prezența virusului gripal.

„Au fost prelevate probe la această persoană. În laborator a fost stabilit virusul gripal de tip A(H3N2). Acum examinăm cauzele care au dus la acest deces. După datele de care eu dispun, ea s-a adresat a doua zi de la începutul simptomelor. Temperatura era foarte înaltă 40,2 grade.”

De la începutul sezonului rece, în Republica Moldova au fost înregistrate nouă cazuri de gripă, inclusiv cinci în ultima săptămână. Totodată, la 62 de persoane au fost confirmate, prin probe de laborator, viruși non-gripali. Potrivit lui Ștefan Gheorghiță, la apariția primelor simptome oamenii trebuie să se adreseze la medic.  

„Bântuie în rândul populației că gripa este o răceală, este o infecție banală, însă gripa este o boală infecțioasă cu o contagiozitate foarte înaltă, cu o transmitere pe cale aerogenă și prin mâini murdare. Dacă nu ne adresăm la timp la medic provoacă forme grave, provoacă pneumonii. În unele cazuri provoacă și decese. Ne adresăm la populație ca la primele semne compatibile cu gripă sau răceală să se adreseze la lucrătorul medical și nu să se ocupe cu automedicația.” 

Specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică informează că în țară continuă vaccinarea antigripală a grupurilor cu risc sporit cum ar fi copiii, femeile gravide, persoanele în etate. Un lot suplimentar de 100 de mii de doze de vaccin antigripal, ce  reprezintă o donație din partea Statelor Unite, urmează să ajungă în următoarele 10 zile în Republica Moldova.

Gripa se manifestă prin temperatură înaltă, cefalee, slăbiciune, astenie, dureri în gât. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
5,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:5,14 m/s
Tue
9
Wed
9
Thu
8
Fri
10
Sat
7
Arhivă Radio Chișinău