A fost inaugurat un nou traseu de drumeție. Ce oferă „Mica Toscana din Republica Moldova” iubitorilor de aventuri
-
26 Septembrie 12:04
A fost inaugurat un nou traseu de drumeție dedicat iubitorilor de aventură, care oferă o oportunitate unică de a descoperi peisajele pitorești ale Republicii Moldova.
Traseul, intitulat „Mica Toscana din Moldova”, cu o lungime de aproximativ 80 de kilometri, conectează Crama Mircești de punctul de trecere a frontierei Sculeni, scrie mold-street.com.
Acest proiect este parte a inițiativei ITER VITIS – Ruta Cultural-Europeană a Vinului, sprijinit de Consiliul Europei, și promovează cooperarea transfrontalieră cu România. Traseul a fost dezvoltat cu sprijinul Proiectului Competitivitate și Reziliență Rurală (PCRR), susținut de USAID.
„Mica Toscana din Moldova” oferă posibilitatea de a face drumeție, alergare și ciclism, prin regiunea pitorească Mircești din raionul Ungheni. Traseul poate fi parcurs de excursioniști în aproximativ 22 de ore de drumeție, în timp ce o aventură pe bicicletă poate dura aproximativ 9 ore, timp calculat fără opriri.
Totodată, traseul poate fi parcurs și în segmente, pentru a descoperi și savura din oferta turistică regională.
Călătorii sunt ghidați de panouri informative amplasate de-a lungul traseului și pot utiliza itinerariul disponibil pe platforma online www.moldova.travel.
O oportunitate de aventură
„Tendințele internaționale arată că, în ultimul an, căutările de trasee de aventură pe platformele internaționale, dar și pe portalul național moldova.travel, au crescut de 4 ori. Traseul nou reprezintă mai mult decât o oportunitate de aventură. Este o experiență complexă, care combină descoperirea tezaurului cultural bogat al Moldovei, conexiunea cu agricultura locală și turismul vinicol, toate acestea îmbrățișate de ospitalitatea tradițională, oferind o incursiune autentică și memorabilă”, spune Kirk Ramer, Directorul PCRR.
Cu o lungime de aproximativ 80 de kilometri, traseul include peste 20 de atracții turistice, printre care se numără podgorii, aleile Rezervației Plaiul Fagului, priveliști panoramice spectaculoase, muzee, două crame, ateliere meșteșugărești tradiționale, biserici istorice și pensiuni rurale cu zone de agrement. Această gamă diversificată oferă o experiență culturală autentică, făcând din traseul Crama Mircești – Sculeni o destinație obligatorie pentru pasionații de natură, vinuri și cultură.
Director Executiv ANTRIM, Elena Stepanov, susține că traseul vitivinicol de drumeție și ciclism „a fost lansat pentru a evidenția potențialul turistic și cultural al regiunii”.
Până în prezent, cu asistența USAID, au fost dezvoltate 17 rute de aventură și experiență soft, însumând peste 400 de kilometri de trasee de drumeție și ciclism care leagă peste 90 de obiective turistice.