A fost inaugurat un Centru Operațional de Dirijare în Situații Excepționale

  • 11 Noiembrie 2014 16:25
A fost inaugurat un Centru Operațional de Dirijare în Situații Excepționale

Un Centru Operațional de Dirijare în Situații Excepționale a fost inaugurat astăzi la Chișinău.

Acesta centralizează apelurile de urgență 901,902 și 903. Dotat cu echipament modern, pentru recepționarea apelurilor de urgență, acesta va permite gestionarea eficientă a situațiilor de criză din Republica Moldova. 

Centrul este dotat cu echipament și soft-uri moderne speciale pentru cazuri excepționale, o sală de ședințe și una pentru specialiștii care vor administra situațile de criză. Astfel, apelurile de urgență 901, 902 sau 903 permit localizarea imediată a adresei celui care solicită ajutor, dar și vizualizarea resurselor disponibile și a echipajelor care pot fi mobilizate, ca răspuns. În discursul său șeful statului major al Serviciului Protecție Civilă și Situații Excepționale, Ghenadie Barbu, susține însă că de profesionalismul operatorilor depinde o mare parte a intervenției.

”Preluarea apelurilor 901, 902, 903 de către un operator profesionist reprezintă 30 la sută din succesul intervenției. Totodată, în prezent nu mai există situația în care în cazul unui aciident, poliția așteaptă ambulanța. La o intervenție complex sunt mobilizate concomitant toate cele trei servicii”, a declarat Ghenadie Barbu.

În cadrul centrului vor funcționa trei săli pentru recepționarea apelurilor de urgență. În urma apelurilor cetățenii care solicită ajutor vor fi direcționați de un operator către serviciul de care au nevoie. Șeful Direcției Operative, colonelul Vitalie Rudico explică cum funcționează acest centru.

”Toată înformația din primării, din raioane este generalizată și ese prezentată experților care înaintează propuneri despre modul în care trebuie să se intervină în situații excepționale, cu ce forțe, prin ce procede”, a menționat Vitalie Rudico.

Prezent la eveniment, ministrul de Interne Dorin Recean a subliniat obiectivul de ajunge la locul accidentului în maxim 15 minute. Potrivit oficialului, centrul funcționează și în situații dificile. ”În situații dificile, când toate sistemele tehnice sunt paralizate, avem și tehnologia necesară atonomă care poate să realizeze celule autonome în care echipajele de intervenție ăși pot coordona activitatea”, menționat Dorin Recean.

Un astfel de dispecerat a fost inaugurat anul acesta și la Bălți.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,54 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău