A fost identificat ucigașul cetățeanului străin asasinat în luna iulie în sectorul Rîșcani. Viorel Cernăuțeanu: „Killerul a părăsit Republica Moldova cu microbuzul Chișinău-Iași”

  • 03 Septembrie 13:50
A fost identificat ucigașul cetățeanului străin asasinat în luna iulie în sectorul Rîșcani. Viorel Cernăuțeanu: „Killerul a părăsit Republica Moldova cu microbuzul Chișinău-Iași”

Poliția și procuratura anunță că a identificat ucigașul unui cetățean străin asasinat în luna iulie la o terasă din Chișinău, și trei complici ai acestuia, inclusiv o femeie cetățeană a R. Moldova, care a fost reținută ieri. Trei dintre figuranți au fugit în Turcia, Germania și Italia în ziua comiterii omorului. Organele de drept au reconstituit tabloul crimei, în urma efectuării a peste 150 de acțiuni de urmărire penală și măsuri speciale de investigație. Detaliile au fost oferite în cadrul unei conferințe de presă.

Asasinul a părăsit R.Moldova imediat după ce a săvârșit crima, a plecat spre România cu un microbuz de pe ruta Chișinău-Iași, prin vama Sculeni, iar de la Iași a plecat spre Bergamo cu o rută aeriană, a anunțat șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu. Acesta deținea un act de identitate cu datele altei persoane. El a avut și câțiva complici:

„Complicele nr.1 a părăsit teritoriul R.Moldova la data de 03.07, cu ruta Chișinău-Istanbul. Complicele nr.2, cel care a închiriat mijloacele de transport și a asigurat procesul de deplasare aici, părăsește teritoriul R.Moldova la data de 10.07, prin punctul de trecere a frontierei Leușeni. Killerul, la data de 10.07, orele 13:30, are loc îmbarcarea în rutiera care se deplasează spre Iași, prin vama Sculeni”, a spus Viorel Cernăuțeanu.

Unul din complicii asasinului, o cetățeană a Republicii Moldova și concubină a altui  complice, a fost reținută pe 2 septembrie, timp de 72 de ore. În urma perchezițiilor la domiciliile și automobilele acesteia au fost depistate arme, cartușe, înscrisuri și alte probe incriminatorii, a anunțat șeful Inspectoratului General al Poliției.

„Persoana care se află la moment în custodia organelor de drept conlucrează și are un rol important în documentarea acestui caz, cu atât mai mult că a avut un rol și după comiterea infracțiunii, contribuind la distrugerea anumitor probe”, a precizat Viorel Cernăuțeanu.

„În continuare, va fi emisă o ordonanță de punere sub învinuire pe numele persoanei reținute”, a subliniat procurorul șef interimar al PCOCS, Victor Furtună.

Procesul de investigare a cazului continuă, „cercul tuturor persoanelor implicate în săvârșirea infracțiunii nu se limitează doar la aceste persoane”, a adăugat procurorul:

 Urmează să aibă loc acțiuni de urmărire penală  și măsuri speciale de investigație, inclusiv în colaborare cu organele de drept ale altor țări și în această perioadă persoanele menționate sunt previzate nevinovate până când nu va exista o sentință definitivă pe numele acestora.”, a declarat Victor Furtună.

Pe data de 10 iulie curent, un cetățean turc a fost asasinat la terasa unui local din sectorul Râșcani al capitalei. După crimă, s-a stabilit că victima era liderul unei grupări criminale, dat în  urmărire internațională de către autoritățile din Marea Britanie pentru arest și extrădare. Acesta a cerut azil în R. Moldova, însă cererea a fost respinsă în anul 2022. Decizia a fost atacată în instanța de judecată, iar persoana vizată a continuat să se afle pe teritoriul Republicii Moldova. Chiar dacă legea prevede că anumite dosare ale unor cetățeni străini care prezintă riscuri sunt examinate printr-o procedură rapidă, însă, Inspectoratul General pentru Migrație nu a folosit această prevedere. La mijlocul lunii august, șeful Inspectoratului General pentru Migrație, Mihail Vodă, adjuncții acestuia și doi șefi de direcții au fost demiși, ca urmare a anchetei dispuse în contextul neregulilor în dosarul de solicitare de azil de către cetățeanul turc.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Tue
20
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău