A fost elaborat un instrument de calculare a plăților pentru emisiile și deversările de poluanți

  • 19 Ianuarie 13:53
A fost elaborat un instrument de calculare a plăților pentru emisiile și deversările de poluanți

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a elaborat un instrument semi-automatizat de calculare a plăților pentru emisiile și deversările de poluanți. La elaborarea lui, s-a ținut cont și de ultimele modificări operate în legislație, prin care au fost majorate normativele plăților cu 20%. Astfel că raportarea și declararea plăților pentru poluare se va face aplicând normativele deja majorate, transmite IPN.

„Necesitatea elaborării acestui instrument a fost condiționată de facilitarea procesului de calculare a plăților respective de către subiecții impunerii plății pentru poluare”, a precizat șefa Direcției politici de prevenire a poluării și evaluării de mediu Maria Nagornîi.

Gabriela Capcelea, consultant principal în cadrul direcției menționate, a exemplificat modalități de calculare a plaților. În cazul emisiilor de poluanți în atmosferă de la sursele staționare, în prima celula a tabelului se selectează, din lista prestabilită, denumirea poluantului emis în atmosferă. Coeficientul de agresivitate se pune automat. Ulterior, trebuie introdusă masa normativă stabilită pentru emisiile de poluanți, în tone. După care, trebuie inclusă cantitatea reală a emisiilor de poluanți. În rândul cinci trebuie selectat normativul plății în funcție de localitate. Aici, utilizatorul poate observa că în următoarea celulă, normativul de plată este selectat automat. Și plata pentru emisiile de poluanți în limitele normativelor stabilite este calculată automat. Aceeași procedură se aplică pentru fiecare poluant.

„Acest instrument Excel a fost elaborat cu scopul facilitării procedurii de calcul a plăților pentru emisiile și deversările de poluanți. Am introdus formulele din Instrucțiunea de calculare a plăților respective. Am lăsat un număr mai mare de coloane pentru a fi posibilă includerea de către agenții economici a unui număr maximal posibil de declarare a plăților pentru toate tipurile de poluanți. Este un instrument voluntar, dar vă încurajez să-l utilizați pentru că, după prima completare, vă asigur că va fi mult mai ușor”, a îndemnat Gabriela Capcelea.

Instrumentul va putea fi accesat pe pagina web a Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, începând cu 21 ianuarie, după ce va fi prezentat la seminarele și atelierele desfășurate de minister.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:2,37 m/s
Fri
10
Sat
5
Sun
2
Mon
2
Tue
3

Curs oficial BNM 26 Februarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.3426 0.0702
USD 17.4546 -0.0313
RON 4.3784 0.0148
UAH 0.6257 0.0001
RUB 0.2368 -0.0010
Arhivă Radio Chișinău