A fost elaborat un Ghid pentru cetățenii ce nu vor să lase să le fie cumpărate voturile

  • 17 Septembrie 17:20
A fost elaborat un Ghid pentru cetățenii ce nu vor să lase să le fie cumpărate voturile

A fost elaborat Ghidul privind identificarea cazurilor de corupere a alegătorilor. Ghidul include și un model de sesizare a cazurilor de corupere a alegătorilor, care poate fi util cetățenilor ce nu vor să lase să le fie cumpărate voturile. Modelul îi ajută să formuleze o sesizare prin care să informeze autoritățile, transmite IPN.

În cadrul unui club de presă, organizat de Centrul de Investigații Jurnalistice, Stela Pavlov, expert în cadrul Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției, a subliniat că experiența scrutinelor anterioare demonstrează că acțiunile de corupere a alegătorilor sunt destul de frecvente în țară, alegătorii fiind ademeniți cu bani, favoruri sau diverse servicii.

„Ca răspuns la aceste experiențe nedemocratice, care alterează caracterul liber al alegerilor, precum și în vederea armonizării legislației naționale la standardele internaționale în acest domeniu, a fost prevăzută răspundere penală pentru acțiunile de corupere a alegătorilor. Această componentă de infracțiune a fost inclusă în Codul Penal încă în anul 2011, însă analiza statisticilor raportate de către organele de drept precum și practica judiciară arată, din păcate, inexistența unor dosare finalizate a unor condamnări pentru corupere a alegătorilor”, a remarcat Stela Pavlov.

Ghidul a fost elaborat în cadrul Proiectului „Litigare strategică pentru asigurarea integrității aleșilor poporului”, implementat de Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției, cu suportul financiar al Fundației Soros-Moldova. Acesta este disponibil pe pagina web a Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției, la secțiunea „Publicații”.

Potrivit Codului Penal al Republicii Moldova, coruperea alegătorilor reprezintă oferirea sau darea de bani, bunuri, servicii ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să își exercite sau să nu își exercite drepturile electorale în cadrul alegerilor parlamentare, prezidențiale, locale ori în cadrul referendumului. Infracțiunea se pedepsește cu amendă în mărime de la 550 la 850 de unități convenționale sau cu închisoare de la un an la 5 ani, iar persoana juridică se pedepsește cu amendă în mărime de la 4000 la 6000 unități convenționale, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.
 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
11
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:2,1 m/s
Sat
17
Sun
15
Mon
15
Tue
17
Wed
14

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău