A fost desemnată Comisia pentru evaluarea integrității membrilor în CSP și CSM

  • 04 Aprilie 2022 12:20
A fost desemnată Comisia pentru evaluarea integrității membrilor în CSP și CSM

Parlamentul a confirmat astăzi prin vot componența nominală a Comisiei de evaluare a integrității candidaților propuși în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor, prima etapă a evaluării externe, parte a reformei justiției. Deputații socialiști și comuniști au susținut numirea a trei experți naționali în comisie, dar au refuzat să voteze pentru cei trei candidați propuși de partenerii externi, transmite Radio Chișinău.

Potrivit noii legislații, Comisia de evaluare a integrității candidaților propuși pentru Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) este constituită din șase membri. Trei dintre ei sunt numiți de partenerii de dezvoltare, iar alți trei sunt propuși de Parlament, fiind respectat principiul de proporționalitate între majoritate și opoziție, în funcție de numărul de mandate obținute.

Deputata Partidului Șor Marina Tauber i-a cerut explicații șefului Legislativului Igor Grosu în legătură cu urgența dezbaterii subiectului în Parlament într-o zi de luni și nu joi sau vineri când au loc de regulă ședințele plenare. Igor Grosu a explicat că examinarea subiectului nu poate fi amânată nici măcar cu câteva zile întrucât cetățenii așteaptă demult să fie întreprinși pași concreți în lupta împotriva corupției.

La examinarea candidaturilor din partea experților naționali –  practic nu au existat dezbateri. Opoziția a avut însă obiecții cu privire la candidații propuși de partenerii externi. Deputatul Blocului comuniștilor și socialiștilor Vladimir Voronin s-a pronunțat împotriva includerii în comisie a experților străini. Președinta comisiei juridice Olesea Stamate a explicat de ce este nevoie pentru o reformă veritabilă în sistemul justiției.

Cu 63 de voturi ale deputaților PAS, în componența comisie independente de evaluare au fost numiți experții naționali Nadejda Hriptievschi, Tatiana Răducanu și Vitalie Miron, precum și experții străini Victoria Henley, Nona Tsotoria și Herman Von Hebel.

Amintim că evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor este cea mai discutată reformă din domeniul justiției anunțată de autorități. Prima etapă a acestei reforme este evaluarea candidaților în CSM și CSP. După aceasta, potrivit autorităților, în toamnă, va începe evaluarea integrității tuturor judecătorilor și procurorilor, proces care va dura câțiva ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
10,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,6 m/s
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău