A fost desemnat “Cel mai bun pădurar” al anului 2019, din 27 de silvicultori

  • 11 Septembrie 2019 16:19
 A fost desemnat “Cel mai bun pădurar” al anului 2019, din 27 de silvicultori

“Cel mai bun pădurar” al anului 2019 a fost desemnat Valeriu Ţurcan, care a reprezentat Întreprinderea silvică Edineţ. Concursul, ajuns în acest an la cea de-a 21-a ediţie, a fost desfăşurat marţi, 10 septembrie, la un popas turistic din pădurea de la Străşeni, transmite MOLDPRES.

La concursul “Cel mai bun pădurar”-2019, organizat de Agenţia “Moldsilva” şi Federaţia sindicatelor de ramură, au participat 27 de silvicultori, dintre care trei din România (Direcţiile silvice Prahova, Mehedinţi şi Neamţ).

Concurenţii au fost supuşi mai multor probe, atât teoretice, cât şi practice - perfectarea proceselor-verbale asupra cazurilor de contravenţii silvice, determinarea speciilor de arbori şi arbuşti forestieri după seminţe, frunze şi puieţi, determinarea produselor accesorii ale pădurii, identificarea speciei arborescente după lemn, a speciei de vânat după urme ş.a.

Obiectivul general al acţiunii constă în sporirea gradului de pregătire profesională al pădurarilor, ridicarea nivelului de gospodărire a fondului forestier şi cinegetic etc.

Solicitat de MOLDPRES, Valeriu Caisîn, directorul Agenţiei “Moldsilva”, a menţionat că “scopul acţiunii a fost atins, iar învingătorii au fost desemnaţi în urma unui concurs obiectiv, cu o agendă clară şi bine pusă la punct”. “Este un concurs important, care motivează pădurarii să-şi perfecteze în permanenţă competenţele, devenind astfel profesionişti mai buni”, a relevat Valeriu Caisîn.

Totodată, directorul “Moldsilva”, recent numit în funcţie, a precizat că pe viitor intenţionează să introducă unele modificări în programul concursului. “Ar fi bine ca acest concurs să fie diversificat, mai ales probele teoretice, altminteri riscăm să cădem în monotonie, ceea ce nu este bine pentru o asemenea activitate”, a subliniat oficialul.

La rândul său, câştigătorul concursului, Valeriu Ţurcan, a afirmat, contactat de MOLDPRES, că trofeul obţinut este rezultatul unei munci asidue, cu atitudine şi dedicare. “Avem în Moldova păduri foarte frumoase, trebuie doar îngrijite cu multă dragoste şi profesionalism”, a spus cel mai bun pădurar din acest an.

Pe locul II s-a clasat Anastasia Ciobanu, de la Întreprinderea silvică (ÎS) din Călăraşi,  iar pe locul III – Victor Burlacu de la ÎS Hânceşti şi Natalia Iordachi, de la Rezervaţia naturală “Pădurea Domnească”. De asemenea, au fost acordate mențiuni pentru „Cel mai tânăr pădurar" – Todosî Adrian, ÎSC Manta-V; "Pentru serviciu îndelungat şi activitate impecabilă" - Anastasia Ciobanu, ÎS Călărași; "Dinastii de silvicultori" – familia pădurarului Eugen Constatinescu, ÎS Iargara.

 A fost desemnat “Cel mai bun pădurar” al anului 2019, din 27 de silvicultori

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chişinău
0 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:3,1 m/s
Mon
0 °C
Tue
1 °C
Wed
4 °C
Thu
0 °C
Fri
0 °C

Curs oficial BNM 19 Ianuarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4775 -0.0000
USD 17.4538 -0.0000
RON 4.0751 -0.0000
UAH 0.7235 -0.0000
RUB 0.2827 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău