A fost desemnat “Cel mai bun pădurar” al anului 2019, din 27 de silvicultori

  • 11 Septembrie 2019 16:19
 A fost desemnat “Cel mai bun pădurar” al anului 2019, din 27 de silvicultori

“Cel mai bun pădurar” al anului 2019 a fost desemnat Valeriu Țurcan, care a reprezentat Întreprinderea silvică Edineț. Concursul, ajuns în acest an la cea de-a 21-a ediție, a fost desfășurat marți, 10 septembrie, la un popas turistic din pădurea de la Strășeni, transmite MOLDPRES.

La concursul “Cel mai bun pădurar”-2019, organizat de Agenția “Moldsilva” și Federația sindicatelor de ramură, au participat 27 de silvicultori, dintre care trei din România (Direcțiile silvice Prahova, Mehedinți și Neamț).

Concurenții au fost supuși mai multor probe, atât teoretice, cât și practice - perfectarea proceselor-verbale asupra cazurilor de contravenții silvice, determinarea speciilor de arbori și arbuști forestieri după semințe, frunze și puieți, determinarea produselor accesorii ale pădurii, identificarea speciei arborescente după lemn, a speciei de vânat după urme ș.a.

Obiectivul general al acțiunii constă în sporirea gradului de pregătire profesională al pădurarilor, ridicarea nivelului de gospodărire a fondului forestier și cinegetic etc.

Solicitat de MOLDPRES, Valeriu Caisîn, directorul Agenției “Moldsilva”, a menționat că “scopul acțiunii a fost atins, iar învingătorii au fost desemnați în urma unui concurs obiectiv, cu o agendă clară și bine pusă la punct”. “Este un concurs important, care motivează pădurarii să-și perfecteze în permanență competențele, devenind astfel profesioniști mai buni”, a relevat Valeriu Caisîn.

Totodată, directorul “Moldsilva”, recent numit în funcție, a precizat că pe viitor intenționează să introducă unele modificări în programul concursului. “Ar fi bine ca acest concurs să fie diversificat, mai ales probele teoretice, altminteri riscăm să cădem în monotonie, ceea ce nu este bine pentru o asemenea activitate”, a subliniat oficialul.

La rândul său, câștigătorul concursului, Valeriu Țurcan, a afirmat, contactat de MOLDPRES, că trofeul obținut este rezultatul unei munci asidue, cu atitudine și dedicare. “Avem în Moldova păduri foarte frumoase, trebuie doar îngrijite cu multă dragoste și profesionalism”, a spus cel mai bun pădurar din acest an.

Pe locul II s-a clasat Anastasia Ciobanu, de la Întreprinderea silvică (ÎS) din Călărași,  iar pe locul III – Victor Burlacu de la ÎS Hâncești și Natalia Iordachi, de la Rezervația naturală “Pădurea Domnească”. De asemenea, au fost acordate mențiuni pentru „Cel mai tânăr pădurar" – Todosî Adrian, ÎSC Manta-V; "Pentru serviciu îndelungat și activitate impecabilă" - Anastasia Ciobanu, ÎS Călărași; "Dinastii de silvicultori" – familia pădurarului Eugen Constatinescu, ÎS Iargara.

 A fost desemnat “Cel mai bun pădurar” al anului 2019, din 27 de silvicultori

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău