A fost creat un consorțiu ce va oferi consultanță fermierilor specializați în creșterea ovinelor și caprinelor

  • 05 Aprilie 14:36
A fost creat un consorțiu ce va oferi consultanță fermierilor specializați în creșterea ovinelor și caprinelor

Un Acord de colaborare între Centrul de Consiliere Agricolă și Rurală, Universitatea Tehnică a Moldovei și Colegiul de Medicină Veterinară și Economie Agrară din Brătușeni, a fost semnat la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA). Acest parteneriat are ca scop formarea unui Consorțiu dedicat oferirii serviciilor de consiliere fermierilor specializați în creșterea ovinelor și caprinelor, transmite MOLDPRES.

„MAIA a inițiat o serie de măsuri pentru a sprijini creșterea și dezvoltarea continuă a sectorului zootehnic și a educației conexe. Suntem axați pe pregătirea unei noi generații de specialiști adaptați la cerințele și provocările actuale și viitoare. Acordul reprezintă un pas important în direcția dezvoltării și îmbunătățirii sectorului zootehnic din Republica Moldova. Prin această colaborare se urmărește dezvoltarea și implementarea unui program complex de transfer de cunoștințe”, a menționat la eveniment Iurie Scripnic, secretar de stat la MAIA.

Programul de instruire este parte a sprijinului tematic pentru crearea a două cursuri de dezvoltare profesională continuă, în cadrul proiectului „Piețe reziliente și incluzive în Moldova”, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova și finanțat de Elveția. Astfel, primii beneficiari ai instruirilor vor fi 14 membri ai micro-clusterul zootehnic „Cimișlia-Basarabeasca”, dezvoltat anterior cu sprijinul proiectului. Aceștia urmează să obțină competențe profesionale ce țin de organizarea proceselor de producție la fermă, bugetarea activităților și elaborarea strategiilor de marketing pentru produsele artizanale.

Programul va avea două direcții principale. Prima este cea economică. Astfel, participanții vor beneficia de instruiri privind elaborarea strategiilor de afaceri și gestionarea operațională, precum și de sprijin în elaborarea planurilor de afaceri pentru a crește competitivitatea pe piețele interne și externe. Se va pune accent pe maximizarea rentabilității producției și pe crearea de noi locuri de muncă. În cadrul celei de-a doua direcții - tehnologică - fermierii vor fi instruiți în aplicarea celor mai recente practici și tehnici de creștere a ovinelor și caprinelor, adaptate  condițiilor pedo-climatice din Republica Moldova.

Activitățile din cadrul acestui program de formare pot fi realizate în regim de studii mixte, oferind flexibilitate prin utilizarea diferitelor instrumente TIC. La finalizarea programului de formare profesională, fiecare absolvent va primi un Certificat de competență profesională, însoțit de cinci credite de studii. Programul este, de asemenea, relevant pentru reintegrarea eficientă a persoanelor care s-au întors din străinătate și doresc să dezvolte afaceri în domeniul zootehnic.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:47 %
Vint:0,51 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
16
Sun
17
Arhivă Radio Chișinău