A fost creat trandafirul albastru, ceea ce părea imposibil de realizat până în prezent

  • 12 Octombrie 2018 11:54
A fost creat trandafirul albastru, ceea ce părea imposibil de realizat până în prezent

În simbolistica contemporană, trandafirul albastru reprezintă ceva intangibil, un vis imposibil de realizat.

Și asta deoarece în pofida eforturilor depuse de grădinari, botaniști și cercetători, nu există în natură și nici nu a fost creat vreodată într-un laborator. Cel puțin până în prezent. Cei pe care-i vedem în florării sunt în realitate trandafiri albi pulverizați cu coloranți artificiali.
Cel puțin până ieri, pentru că astăzi, grației biotehnologiei moderne, trandafirul albastru există cu adevărat. Cercetatorii au descoperit o modalitate de a injecta enzimele care produc pigmenții tipici bacteriilor în petalele unui trandafir alb, care astfel, devine albastru. Studiul, realizat de o echipă de cercetători chinezi, a fost publicat în revista ACS Synthetic Biology.

Pe scurt, oamenii de știință au ales două enzime bacteriene care pot converti L-Glutamina, un aminoacid prezent în petalele de trandafir, în indigoidina, un pigment albastru. Echipa a proiectat o tulpina de Agrobacterium tumefaciens conținând două gene producătoare de pigment utilizat adesea în biotehnologia plantelor. Când cercetătorii au injectat bacteriile într-o petală albă, acestea au transferat genele care produc pigmentul genomului trandafirului, iar tenta albastră s-a răspândit rapid din locul injectării

Încercările de a crea flori cu culori deosebite care să depășească preceptele estetice stricte ale mamei natură, evoluează continuu. În 2017, cercetatorii japonezi au crat prima crizantemă albastră prin adăugarea a două gene. Astfel, intervențiile asupra ADN-ul și modificarea acestuia în funcție de gustul estetic al omului reprezintă noua provocare a horticulturii moderne.

Sursa: Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
8,85
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău