A fost confirmat primul caz de gripă de tip AH1N1

  • 26 Noiembrie 2018 15:52
A fost confirmat primul caz de gripă de tip AH1N1

La sfârșitul săptămânii trecute, în municipiul Chișinău, a fost confirmat primul caz de gripă sezonieră, de tip AH1N1, la un adult în vârstă de 58 de ani. Violeta Baltă, șef adjunct al Direcției asistență socială și sănătate, a spus luni, 26 noiembrie, la ședința operativă de la Primărie, că pacientul a fost internat la Spitalul de boli infecțioase „Toma Ciorbă”.

Solicitat de IPN, vice-directorul Agenției Naționale de Sănătate Publică, Ștefan Gheorghiță, a spus că anul trecut, primul caz de gripă a fost înregistrat la sfârșitul lunii noiembrie, cu o săptămână mai târziu. Simptome ale gripei sunt: temperatura înaltă, durei în gât, dureri musculare, cefalee, frisoane, astenie fizică, grețuri, vărsături etc. Dacă acestea sunt prezente, persoana trebuie să consulte medicul de familie.

Potrivit medicului, în condiții de casă, este necesar ca încăperea în care se află persoana bolnavă să fie aerisită de câteva ori pe zi și dezinfectată. Ceilalți membri ai familiei vor purta mască și o vor schimba o dată la trei-patru ore. Alimentarea trebuie să fie bogată în vitamine, proteine, fructe și legume.

Ștefan Gheorghiță a amintit că este în desfășurare campania de vaccinare împotriva gripei.

În sezonul trecut, au fost înregistrate șase cazuri de deces din cauza complicațiilor cauzate de gripă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:3,6 m/s
Wed
10
Thu
12
Fri
13
Sat
12
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău