A fost avizat pozitiv proiectul de lege privind ratificarea Acordul de împrumut și a Memorandumului de Înțelegere dintre R.Moldova și UE privind asistența macrofinanciară

  • 08 Septembrie 2020 12:28
A fost avizat pozitiv proiectul de lege privind ratificarea Acordul de împrumut și a Memorandumului de Înțelegere dintre R.Moldova și UE privind asistența macrofinanciară

Comisia parlamentară economie, buget și finanțe a avizat pozitiv proiectul de lege privind ratificarea Acordul de împrumut și a Memorandumului de Înțelegere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană privind asistența macrofinanciară.

Documentele prevăd acordarea unui împrumut în valoare de până la 100 de milioane de euro în două tranșe egale.

Ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța, a precizat că debursarea primei tranșe este condiționată de asistența de urgență pentru lupta cu pandemia de COVID-19 acordată de Fondul Monetar Internațional și de asumarea de către Republica Moldova a șase angajamente. Cea de-a doua tranșă va depinde de progresele înregistrate în implementarea prevederilor Memorandumului de Înțelegere.

Pentru debursarea tranșei a doua sunt propuse șase acțiuni. Printre aceste acțiuni se numără aprobarea proiectului de lege privind modificarea de către Parlament a Constituției în ceea ce privește Consiliul Superior al Magistraturii, în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția. O altă condiționalitate vizează adoptarea  unor modificări ale cadrului legal privind declarațiile de avere și conflicte de interese. De asemenea, autoritățile guvernamentale urmează să actualizeze Strategia de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar.

Obținerea debursării celei de-a doua tranșe este condiționată și de existența unui program de cooperare între Republica Moldova și Fondul Monetar Internațional, a adăugat Serghei Pușcuța.

Creditul va fi acordat pe o perioadă de 15 ani, iar rata dobânzii va depide de costul la care se va împrumuta Comisia Europeană pe piața inernațională. Ambele documente urmează să fie ratificate de Parlament.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,4
Nori împrăștiați
Umiditate:94 %
Vint:2,06 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău