A fost aprobat Programul național privind sănătatea mintală pentru anii 2023-2027

  • 06 Decembrie 2023 14:18
A fost aprobat Programul național privind sănătatea mintală pentru anii 2023-2027

Guvernul a aprobat, la inițiativa Ministerului Sănătății, Programul național privind sănătatea mintală pentru anii 2023-2027.

Documentul urmărește fortificarea sistemului de sănătate mintală la toate nivelele de asistență medicală, ajustat la bunele practici și standarde internaționale, prin dezvoltarea serviciilor comunitare de sănătate mintală cât mai aproape de locul de trai și conform necesităților populației, precum și îmbunătățirea mecanismelor de asigurare cu personal medical, în vederea bunei funcționări a sistemului de sănătate mintală până în anul 2027, arată un comunicat al Guvernului Republicii Moldova.

În programul național sunt prevăzute acțiuni de pregătire a unui sistem rezilient de sănătate mintală, care să asigure accesul universal a persoanelor afectate de aceste tulburări, la toate etapele vieții, reducerea numărului de spitalizări pe paturile psihiatrice cu 25% până în anul 2027 și creșterea numărului persoanelor consultate în Centrele Comunitare de Sănătate Mintală cu 25%, promovarea sănătății mintale și pregătirea psiho-emoțională a populației în situații de urgență pentru depășirea crizelor comunitare; reducerea ratei mortalității prin suicid.

Programul reflectă angajamentele formulate în Strategia națională de dezvoltare „Moldova Europeană 2030”. Implementarea acestuia va promova sănătatea mintală și bunăstarea, oferind oamenilor posibilitatea de a-și atinge potențialul, de a gestiona stresul, de a munci și de a contribui activ la viața comunității.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău