A fost aprobat Cadrul bugetar pe termen mediu

  • 29 Octombrie 2020 09:19
A fost aprobat Cadrul bugetar pe termen mediu

Cabinetul de miniștri a aprobat, miercuri, Cadrul bugetar pe termen mediu 2021-2023. Este documentul în baza căruia vor fi elaborate bugetele anuale pe următorii trei ani, transmite IPN.

„Având în vedere impactul fără precedent al pandemiei COVID-19, precum și pierderile aduse în mai multe raioane ale țării de secetă, Cadrul bugetar pe termen mediu 2021-2023, comparativ cu documentele anterioare de acest fel, conține doar limitele de cheltuieli sectoriale, fără a fi repartizate pe acțiuni, cu alocări concrete de resurse. Acestea urmează să fie precizate de către autoritățile publice centrale și locale la etapa de prezentare și discutate a bugetului anual”, a precizat vicepremierul Serghei Pușcuța, ministru al finanțelor.

Cadrul bugetar pe termen mediu 2021-2023 se bazează pe politici macroeconomice prudente, pe consolidarea guvernanței instituțiilor. Obiectivele  principale sunt lupta pentru combaterea efectelor pandemiei și redresarea economică. În conformitate cu aceste priorități, autoritățile publice vor  putea include propuneri pentru finalizarea sau raționalizarea programelor existente pentru a oferi finanțare proiectelor cu prioritate înaltă.

Vicepremierul a îndemnat autoritățile publice centrale să eficientizeze cheltuielile, iar autoritățile publice locale să se concentreze, în principal, pe elaborarea unor bugete de dezvoltare a teritoriilor. E vorba de construcția de drumuri, apeducte, reparația instituțiilor educative și de sănătate.

În anul curent se estimează o diminuare a PIB cu 4,5%. Exporturile vor descrește cu 14,9%, iar importurile cu 10%. Producția industrială  se va  micșora cu 10%, cea agricolă cu 11,9%, iar investițiile în active imobilizate cu 4,8%.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău