A fost aprobat Acordul dintre Guvernele de la Chișinău și București privind controlul coordonat la punctul de trecere a frontierei de stat Leușeni – Albița, pe sensul de intrare în România

  • 28 Februarie 2023 11:00
A fost aprobat Acordul dintre Guvernele de la Chișinău și București privind controlul coordonat la punctul de trecere a frontierei de stat Leușeni – Albița, pe sensul de intrare în România

Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi, 28 februrie, Acordul dintre Guvernele de la Chișinău și București privind controlul coordonat la punctul de trecere a frontierei de stat Leușeni – Albița, pe sensul de intrare în România, scrie Radio Chișinău.

Documentul a fost semnat între miniștrii de Interne de pe cele două maluri de Prut, la Albița,  la 9 februarie 2023 și prevede simplificarea și fluidizarea trecerii peste frontiera comună, scăderea timpilor de așteptare, dar și sporirea securității la frontiera Uniunii Europene printr-un mai mare control al criminalității organizate transfrontaliere.

Efectele războiul din Ucraina, care a generat creșterea fără precedent a traficului de persoane și de mărfuri prin punctele de trecere a frontierei dintre Rep. Moldova și România a stat la baza inițierii acestui proiect, afirma ministra de Interne Ana Revenco la conferința de semnare a Acordului.

Autoritățile de pe cele două maluri ale Prutului își propun ca în viitor toate cele șase puncte actuale de trecere a frontierei între România și Rep. Moldova să se realizeze cu o singură oprire.

Amintim că din cauza războiului din Ucraina, care a dus la întreruperea lanțurilor logistice de aprovizionare, prin blocarea porturilor ucrainene, vara trecută  s-au înregistrat situații în care sute de tiruri încărcate cu mărfuri au fost nevoite să aștepte zile întregi, formând cozi de zeci de kilometri la frontiera dintre Rep. Moldova și România.

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău