A fost adoptată declarația comună privind cooperarea între comisiile mediu din Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României

  • 31 Martie 10:43
A fost adoptată declarația comună privind cooperarea între comisiile mediu din Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României

Comisia mediu din Parlamentul Republicii Moldova, Comisia mediu din Senatul României și Comisia mediu și echilibru ecologic din Camera Deputaților a Parlamentului României s-au reunit la București, în perioada 27-29 martie. Urmare a discuțiilor, a fost semnată o declarație comună între cele trei comisii, care prevede asigurarea transferului de expertiză și armonizare a cadrului normativ național la acquis-ul comunitar în domeniul mediului și schimbărilor climatice. Din partea Parlamentului Republicii Moldova declarația a fost semnată de vicepreședinta Comisiei mediu, Ina Coșeru, transmite Serviciul de presă al Parlamentului.

Documentul exprimă determinarea instituțiilor parlamentare de la Chișinău și București de a continua conlucrarea în domeniile de interes reciproc în vederea accelerării procesului de integrare europeană a Republicii Moldova. „Subliniem că Acordul de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană, care include componentele din domeniul economiei verzi, protecției mediului și schimbărilor climatice, reprezintă instrumentul esențial pentru susținerea integrării economice a Republicii Moldova la Piața Unică Europeană”, se arată în declarație.

Parlamentarii remarcă angajamentul asumat de autoritățile Republicii Moldova pentru implementarea de reforme în domeniul protecției mediului și tranzitul către un sistem energetic bazat pe surse regenerabile, care va contribui la realizarea obiectivului strategic prioritar de racordare fermă și ireversibilă a țării noastre la Uniunea Europeană.

De asemenea, parlamentarii își exprimă convingerea că dezvoltarea legăturilor bilaterale de cooperare între comisii va crea un climat prielnic pentru transferul de know-how în domeniul protecției mediului și dezvoltarea unei economii sustenabile, bazate pe reutilizare și reciclare. Totodată, părțile au convenit asupra necesității de a accelera implementarea Acordului de Asociere, îndeosebi a componentei ce vizează dezvoltarea unei economii mai verzi.

Din componența delegației Parlamentului Republicii Moldova care a participat la reuniunea de la București au făcut parte vicepreședinta Comisiei mediu, Ina Coșeru, secretarul comisiei, Ion Babici, și membrii comisiei, Mariana Cușnir, Iulia Dascălu și Roman Roșca. În cadrul vizitei, oficialii au mai avut întrevederi cu președintele Comisiei pentru energie din Senatul României și ministrul Mediului de la București.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,03 m/s
Thu
19
Fri
20
Sat
22
Sun
21
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău