A expirat termenul de excludere a candidaților din cursa electorală, schimbarea ordinii pe liste sau retragerea lor

  • 14 Octombrie 2019 08:48
A expirat termenul de excludere a candidaților din cursa electorală, schimbarea ordinii pe liste sau retragerea lor

Sâmbătă, 12 octombrie, a fost ultima zi în care candidații la funcția de primar puteau să se retragă din cursa electorală, iar partidele – să schimbe ordinea candidaților de pe listele pentru consilii sau să-i retragă pe unii dintre aceștia și să-i înlocuiască.

Comisia Electorală Centrală informează că potrivit legislației, după expirarea acestui termen, excluderea candidaților din cursă poate fi decisă de către organul electoral care i-a înregistrat doar în baza deciziei instanței de judecată.

Amintim că săptămâna trecută doi candidați la funcția de primar al Chișinăului, Andrei Donică și Boris Volosatâi, s-au retras, astfel că în cursa pentru fotoliul de edil al Capitalei au rămas doar 17 competitori, toți susținuți de partide politice. Singurul independent, fostul primar interimar Ruslan Codreanu, a suferit eșec în instanță în disputa cu organele electorale care i-au refuzat înregistrarea în cursa pentru Chișinău după ce i-au invalidat peste o mie de semnături din listele de subscripție prezentate.

În lupta pentru primăria Capitalei s-au angajat patru candidați de la formațiunile prezente în actualul Legislativ: Ion Ceban de la PSRM și Andrei Năstase de la Blocul ACUM, Vladimir Cebotari de la PDM și Valeri Klimenco de la Partidul Șor.

Nu mai puțin de șapte aspiranți la funcția de primar de Chișinău reprezintă partide unioniste: Dorin Chirtoacă de la PL, Vlad Țurcanu, Partidul Popular Românesc, Octavian Țîcu susținut de Partidul Unității Naționale, Valeriu Munteanu de la Uniunea Salvați Basarabia, Alexandru Fetescu din partea PLDM, Lilia Ranogaeț de la PNL și Vitalie Marinuță de la Partidul Verde Ecologist.

Ceilalți șase candidați sunt Dumitru Țâra din partea PPEM, Ivan Diacov sprijinit de Partidul Nostru, Teodor Cârnaț din partea Partidului Voința Poporului, Victor Chironda de la Mișcarea Forța Nouă, Vitalie Voznoi  de la Partidul Stânga Europeană și Serghei Toma susținut de Partidul Oamenilor Muncii.

În afară de Partidul Oamenilor Muncii, celelalte 16 formațiuni au fost înregistrate și cu liste de candidați la Consiliul municipal. Lor li se adaugă Mișcarea Profesioniștilor Speranța-Nadejda, Partidul Democrația Acasă, Partidul Comuniștilor și doi candidați independenți, Mihail Bagas și Alexandru Vizir.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Jurnal militar
Meteo Chișinău
27
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:6,7 m/s
Sun
23
Mon
23
Tue
23
Wed
23
Thu
19

Curs oficial BNM 08 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6789 -0.0000
USD 16.6157 -0.0000
RON 4.0694 -0.0000
UAH 0.6000 -0.0000
RUB 0.2261 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău