A doua zi de violențe în Nagorno-Karabah. Azerbaidjanul spune că se va opri doar când „va vedea un steag alb”

  • 20 Septembrie 2023 10:33
A doua zi de violențe în Nagorno-Karabah. Azerbaidjanul spune că se va opri doar când „va vedea un steag alb”

Azerbaidjanul a anunțat că își continuă campania militară în Nagorno-Karabah pentru a doua zi, în ciuda solicitărilor SUA de a opri ostilitățile și ale Rusiei de a „opri vărsarea” de sânge în regiunea disputată cu Armenia, relatează BBC și Reuters, citat de digi24.ro.

Regimul de la Baku a lansat, marți, o operațiune militară împotriva teritoriului enclavei Nagorno-Karabah, pe care a descris-o drept „anti-teroristă”, dar care este, cel mai probabil, o încercare de a anexa complet regiunea.

Azerii spun că nu se vor opri cu ostilitățile militare până ce „separatiștii” armeni nu se predau.

Ostilitățile vin după luni întregi de noi tensiuni în regiunea Nagorno-Karabah, disputată de decenii între Armenia și Azerbaidjan. Cele trei țări au fost în război timp de mai multe săptămâni, în urmă cu trei ani, pentru controlul acestei regiuni. Atunci, ostilitățile s-au încheiat cu câștiguri teritoriale pentru Azerbaidjan, într-un armistițiu mediat de Rusia.

Într-un comunicat transmis de ministerul apărării de la Baku, miercuri, azerii au transmis că echipament militar aparținând forțelor armate armene a fost „neutralizat”, inclusiv vehicule militare, de artilerie și instalații de rachete anti-aviație.

„Măsurile militare continuă cu succes, cu distrugerea echipamentului militar și armamentului”.

Blinken a discutat cu Pașinian și Aliev

Nagorno-Karabah, o regiune muntoasă recunoscută internațional ca fiind teritoriu azer, este controlată de autorități armene separatiste care spun că regiunea le aparține. Secretarul de stat american, Antony Blinken, a purtat discuții și cu liderul azer, Ilham Aliev, dar și cu prim-ministru armean, Nikol Pașinian.

Blinken a îndemnat Azerbaidjanul să „înceteze imediat toate acțiunile militare” și să dezescaladeze. Departamentul de Stat a transmis, într-un mesaj ulterior că Aliev „și-a exprimat deschiderea” pentru oprirea ostilităților și pentru discuții cu reprezentanți ai regiunii. Pașinian a primit, de asemenea, o declarație de „sprijin deplin” din partea lui Blinken.

Situație complicată în Nagorno-Karabah

Armenia și Azerbaidjanul au intrat în război pentru această regiune prima oară în anii ‘90 la puțin timp după ce ambele au devenit independente pe ruinele URSS.

Armenia a obținut o mare parte din teritoriu în războiul care s-a desfășurat în timpul prăbușirii Uniunii Sovietice. Acesta a fost recuperat de azeri în timpul unui alt conflict sângeros în 2020.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:1,54 m/s
Thu
17
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Arhivă Radio Chișinău