A doua persoană din lume care a primit un transplant experimental de inimă de porc se simte bine la o lună după operație

  • 22 Octombrie 2023 15:30
A doua persoană din lume care a primit un transplant experimental de inimă de porc se simte bine la o lună după operație

La o lună de la o procedură experimentală de transplant de inimă de porc modificată genetic la un pacient cu o boală cardiacă în stadiu terminal, medicii spun că inima acestuia funcționează de una singură și nu prezintă semne de respingere, relatează News.ro. Intervenția chirurgicală revoluționară a fost efectuată pe 20 septembrie, la Centrul Medical al Universității din Maryland (UMMC), Statele Unite, de către aceeași echipă care a efectuat și primul transplant experimental, o premieră medicală, în ianuarie anul trecut.

În luna septembrie, americanul Lawrence Faucette, în vârstă de 58 de ani, a fost supus unei operații de transplant cu o inimă de porc modificată genetic, a doua efectuată vreodată la un om, scrie G4Media.

Boala de inimă și afecțiunile preexistente ale bărbatului l-au făcut neeligibil pentru un transplant de inimă umană tradițională.

Echipa medicală care se ocupă de el consideră că funcția sa cardiacă este excelentă, spune dr. Bartley Griffith, director al Programului de transplant cardiac și pulmonar de la facultatea de medicină a Universității din Maryland, care a efectuat operația.

„Nu există nicio dovadă de infecție sau de respingere în acest moment”, a declarat medicul.

Dr. Muhammad Mohiuddin, directorul Programului de xenotransplant cardiac al UMMC, a declarat într-o actualizare împărtășită vineri: „retragem toate medicamentele care îi susțineau inițial inima. Așa că acum inima lui face totul pe cont propriu”.

Medicul a precizat că echipa care îl îngrijește pe bărbat se asigură acum că el are puterea de a îndeplini funcțiile de rutină.

Bărbatul a fost internat pentru prima dată la UMMC pe 14 septembrie, după ce a prezentat simptome de insuficiență cardiacă. În timp ce se afla în spital, inima sa s-a oprit de două ori și a putut fi readusă la viață doar cu ajutorul unui defibrilator automat.

Intervenția chirurgicală experimentală de xenotransplant a primit undă verde prin programul de uz compasional (pentru pacienți fără opțiuni terapeutice) al Administrației americane pentru alimente și medicamente (FDA).

Potrivit FDA, programul este „o cale potențială pentru ca un pacient cu o boală sau o afecțiune gravă sau care pune imediat viața în pericol să aibă acces la un produs medical experimental (medicament, produs biologic sau dispozitiv medical) pentru tratament în afara studiilor clinice, atunci când nu sunt disponibile opțiuni terapeutice alternative comparabile sau satisfăcătoare”.

Xenotransplantul înseamnă transferul de țesuturi, celule, organe, de la un animal la altul dintr-o specie diferită.

Inima de porc utilizată provine de la un porc modificat genetic de la Revivcor, o filială a United Therapeutics Corporation.

Animalului i-au fost editate 10 gene, iar trei geneau fost șterse sau inactivate pentru a elimina zahărul alfa gal din celulele sanguine ale porcului, care poate declanșa o reacție severă în sistemul imunitar uman, provocând respingerea organului.

FDA a autorizat pentru prima dată porci editați genetic pentru o potențială utilizare terapeutică și consum în 2020 .

În prezent, nu există studii clinice care să utilizeze organe de porc pentru transplanturi la ființe umane vii.

Medicii l-au tratat, de asemenea, pe american cu un tratament experimental cu anticorpi pentru a suprima și mai mult sistemul imunitar și a preveni respingerea inimii de porc.

El continuă să fie monitorizat pentru orice semne de respingere sau orice dezvoltare a unor virusuri care există la porci.

Spitalul a declarat că americanul și-a dat consimțământul deplin pentru acest tratament experimental și a fost informat cu privire la toate riscurile.

În plus, acesta a fost supus unei evaluări psihiatrice complete și a discutat cazul său cu un etician medical.

Medicii Mohiuddin și Griffith au înființat primul centru din Statele Unite pentru cercetare în domeniul xenotransplantului cardiac și au efectuat prima astfel de operație experimentală pe un alt american, în vârstă de 57 de ani, în ianuarie 2022. Atunci, pacientul a murit la două luni după operație.

Deși nu au existat semne de respingere în primele săptămâni după transplant, autopsia a concluzionat că americanul a murit în cele din urmă de insuficiență cardiacă din cauza „unei serii complexe de factori”, inclusiv starea sa înainte de operație.

Un studiu de caz realizat de medici și publicat în revista Lancet a remarcat, de asemenea, că existau dovezi ale unui virus porcin care nu fusese identificat înainte de transplant.

Potrivit guvernului federal american, pe lista de transplant de organe se află peste 113.000 de persoane, inclusiv peste 3.300 de persoane care au nevoie de o inimă.

Grupul Donate Life America afirmă că 17 americani mor în fiecare zi în așteptarea unui organ de la un donator.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău