A demisionat diplomatul de carieră cu funcția cea mai înaltă din Departamentul de Stat american

  • 02 Februarie 2018 08:11
A demisionat diplomatul de carieră cu funcția cea mai înaltă din Departamentul de Stat american

Subsecretarul de stat pentru afaceri politice Tom Shannon a demisionat joi din Departamentul de Stat american, după o carieră de 34 de ani, informează Reuters. Numărul trei în ierarhia instituției, el era diplomatul de carieră cu cea mai înaltă funcție.

Shannon, în vârstă de 60 de ani, a lucrat sub șase președinți și 10 secretari de stat. Într-o scrisoare către personalul departamentului, el afirmă că decizia de a demisiona este personală, motivată de "dorința de a fi prezent în familie, de a-mi evalua viața și de a da o direcție nouă anilor care mi-au mai rămas".

Reuters observă că în ultimul an, după ce Donald Trump și-a început mandatul de președinte al SUA, din Departamentul de Stat au plecat în serie mai mulți diplomați de carieră, de rang înalt. Într-un discurs la Universitatea Duke din statul Carolina de Nord, la câteva ore după ce l-a anunțat despre demisie pe secretarul de stat Rex Tillerson, Shannon a insistat că nu a demisionat din motive politice și a afirmat că numărul celor care au părăsit diplomația americană din astfel de motive este "destul de mic". "Ceea ce nu înseamnă că nu am fost afectați de pierderea unor oficiali. Cu siguranță am fost", a adăugat el.

Tom Shannon s-a ocupat în ultima perioadă de unele din cele mai complexe și sensibile probleme, printre care respectarea de către Iran a acordului nuclear și relațiile deteriorate cu Rusia. De-a lungul carierei, a fost ambasador în Brazilia, Camerun, Gabon și Africa de Sud. Fostul președinte Barack Obama l-a însărcinat în 2015 cu ameliorarea relațiilor cu regimul președintelui venezuelean Nicolas Maduro.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:82 %
Vint:3,09 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău