A avut loc prima ședință a grupului de lucru dedicat stabilirii prețului carbonului în contextul îndeplinirii angajamentelor ca parte a Comunității Energetice

  • 23 Septembrie 13:31
A avut loc prima ședință a grupului de lucru dedicat stabilirii prețului carbonului în contextul îndeplinirii angajamentelor ca parte a Comunității Energetice

La Ministerul Mediului a avut loc prima ședință a grupului de lucru dedicat stabilirii prețului carbonului, condusă de Secretara de Stat, Aliona Rusnac, și a avut ca scop discutarea rezultatelor studiilor privind impactul unui sistem regional de comercializare a carbonului, în contextul îndeplinirii angajamentelor ca parte contractantă a Comunității Energetice și ca semnatar al Convenției ONU privind Schimbările Climatice.

Ședința a fost importantă în contextul aprobării Regulamentului pentru Monitorizarea, Raportarea și Verificarea emisiilor de gaze cu efect de seră (MRV) din 21 august curent.

„Discuțiile s-au axat pe prezentarea cadrului normativ cu privire schimbările climatice și analiza scenariilor prezentate în Studiul „Evaluarea impactului instituirii unui sistem regional de comercializare a carbonului în țările Părți Contractante ale Comunității Energetice”. De asemenea, s-au luat în considerare rezultatele obținute în cadrul Studiului MESA, care se referă la stabilirea prețului pe carbon și mecanismul de ajustare la frontieră a acestuia și potențialele scenarii pentru Republica Moldova”,  se menționează într-un comunicat la Ministeruli Mediului. 

Implementarea sistemului de Monitorizare, Raportare și Verificare constituie un pas important nu doar în reducerea impactului asupra mediului, ci și în stimularea investițiilor în tehnologii mai curate și mai eficiente din punct de vedere economic.

Conform noilor reglementări, fiecare companie din Republica Moldova va fi obligată să dezvolte un plan detaliat pentru măsurarea emisiilor de gaze cu efect de seră. 

„Prin aceste măsuri, ne propunem să contribuim la atingerea obiectivelor de neutralitate climatică asumate atât la nivel internațional cât și național către anul 2050”,  se mai arată în comunicat. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
27,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:3,6 m/s
Wed
20
Thu
21
Fri
22
Sat
22
Sun
20
Arhivă Radio Chișinău