În procesul de negociere sunt implicați reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne, Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, Serviciului Vamal, Ministerului Justiției, Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Serviciului de Informație și Securitate, precum și reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.
Scopul Acordului constă în dezvoltarea relațiilor de cooperare între structurile cu atribuții la frontierele Republicii Moldova și României, pe domeniul gestionării integrate a frontierelor. La fel, realizarea activității comune va ajuta la sporirea capacităților instituționale ale autorităților de frontieră, precum și la armonizarea procedurilor de control la standardele Uniunii Europene.
Astfel, Acordul va contribui la facilitarea traversării frontierei de stat Leușeni–Albița, iar timpul de așteptare în punctul de trecere al frontierei va fi redus, prin efectuarea controlului comun moldo-român, în baza principiului „oprire unică”. De asemenea, acesta va contribui și la garantarea securității frontierei dintre Republica Moldova și România, precum și la asigurarea securității naționale, prevenirea și lupta împotriva criminalității transfrontaliere organizate.
Menționăm, că procesul de negociere asupra textului Acordului va continua prin organizarea mai multor runde de negocieri în perioada imediat următoare.