A avut loc o a treia ședință pentru a evalua progresul reintegrării cetățenilor Parteneriatului estic și a resortisanților țărilor terțe afectați de conflictul din Ucraina

  • 25 Iunie 14:13
A avut loc o a treia ședință pentru a evalua progresul reintegrării cetățenilor Parteneriatului estic și a resortisanților țărilor terțe afectați de conflictul din Ucraina

Reprezentanții Serviciului Vamal, Ministerului Afacerilor Interne, Inspectoratului General al Poliției, Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și Inspectoratul General pentru Migrație, în comun cu reprezentanții Direcției Generale Vecinătate și Negocieri privind Extinderea (DG NEAR) Comisiei Europene, Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, OIM, UNHCR, EUBAM și Frontex s-au reunit în cadrul celei de-a treia ședințe a comitetului de coordonare pentru a evalua progresul proiectului "Sprijinirea protecției, tranzitului, returnării voluntare și informate și a reintegrării cetățenilor Parteneriatului estic și a resortisanților țărilor terțe afectați de conflictul din Ucraina", finanțat de Uniunea Europeană și implementat de OIM, se arată într-un comunicat emis de Serviciul Vamal.

Acest efort de colaborare a sprijinit cu succes relocarea în siguranță a 1,760 de refugiați ucraineni în UE și în țările asociate și a facilitat întoarcerea umanitară voluntară a 1,491 de resortisanți ai țărilor terțe în țările lor de origine. Proiectul a consolidat capacitățile Serviciului Vamal, ale Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și ale Inspectoratului General pentru Migrație, asigurând procese eficiente de gestionare a frontierelor și a migrației. Concomitent, autoritățile responsabile de menținere a ordinii și securității publice au beneficiat de sprijin pentru consolidarea capacităților.

Au fost menționate rezultatele implementării proiectului, prin furnizarea de către OIM a echipamentelor și instruirilor necesare, în vederea consolidării mobilității și capacităților operaționale ale Serviciului Vamal, asigurând securitatea frontierelor și protejând drepturile și libertățile migranților.

În special, OIM a livrat camere video, servere IT și echipamente de rețea pentru postul vamal Sculeni recent reconstruit. Au fost instalate panouri informative LED la posturile vamale Leușeni, Sculeni și Palanca în scopul informării călătorilor despre prevederile noului Cod Vamal, intrat în vigoare la 1 ianuarie 2024, care este totalmente armonizat cu Codul Vamal al UE. Au fost livrate mijloace de transport menite să fortifice mobilitatea și capacitățile de reacționare rapidă a subdiviziunilor Serviciului Vamal.

Totodată, OIM în cooperare cu Universitatea Tehnică din Moldova (UTM), a asigurat un program cuprinzător de instruire a specialiștilor IT din instituțiile beneficiare și sunt în proces de achiziție echipamente pentru reziliența energetică.

În concluzie membrii comitetului de coordonare au subliniat importanța proiectului și a continuării acestuia, evidențiind necesitatea de a susține sprijinul acordat refugiaților care fug de războiul din Ucraina și autorităților naționale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
27,74
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:2,06 m/s
Sat
24
Sun
26
Mon
27
Tue
28
Wed
26
Arhivă Radio Chișinău