A avut loc lansarea primelor licitații pentru capacități mari de energie regenerabilă. Jānis Mažeiks: „Rep. Moldova își poate asigura independența energetică”

  • 12 Iulie 12:00
A avut loc lansarea primelor licitații pentru capacități mari de energie regenerabilă. Jānis Mažeiks: „Rep. Moldova își poate asigura independența energetică”

La Chișinău a avut loc lansarea primelor licitații pentru capacități mari de energie regenerabilă în Rep. Moldova. Prezent la eveniment, ministrul Energiei Victor Parlicov a subliniat că își dorește un proces competitiv și convenabil pentru consumatori, care, în cele din urmă, să beneficieze de prețuri accesibile la energie. „Cu ajutorul energiei regenerabile Rep. Moldova își poate asigura independența energetică, reducând vulnerabilitatea și șantajul din partea actorilor străini”, a subliniat la rândul său șeful diplomației europene la Chișinău, Jānis Mažeiks, transmite Radio Chișinău.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a subliniat că săptămâna viitoare urmează a fi aprobată și publicată documentația cu privire la desfășurarea licitației pentru capacități mari de energie regenerabilă în Republica Moldova. Oficialul a precizat că își dorește un proces competitiv și convenabil pentru consumatori.

„Pentru noi este foarte important ca atunci când oamenii văd niște  investiții în regenerabile, un nou parc fotovoltaic, un nou parc eolian...oamenii se bucure, să spună că „avem energie proprie, locală, de proveniență regenerabilă și este la prețuri accesibile”, a spus Victor Parlicov.

Șefa de Unitate pentru Politică Energetică a Comisiei Europene, Yolanda García Mezquita, a declarat că evenimentul de astăzi arată voința și dedicația Rep. Moldova de a trece la o tranziție de energie curată și la stimularea dezvoltării economice.

„Credem că Rep. Moldova merge pe calea corectă. Utilizarea resurselor regenerabile în Europa ne face mai independenți și capabili să facem față șocurilor la prețurile pentru sursele energetice. La fel, contribuim la utilizarea resurselor regenerabile pentru a asigura securitatea noastră și pentru a asigura resurse energetice accesibile”, a precizat Yolanda García Mezquita.

Prezent la eveniment, ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Jānis Mažeiks, a subliniat că energia regenerabilă deschide calea către un viitor sustenabil caracterizat prin independența energetică și reziliență în fața schimbărilor climatice.

„Cu ajutorul energiei regenerabile Rep. Moldova își poate asigura independența energetică, reducând vulnerabilitatea și șantajul din partea actorilor străini. Totodată, asigurând o securitate energetică stabilă. UE salută inițiativa autorităților Rep. Moldova de a lansa licitații menite să atragă investiții în domeniul energiei regenerabile”, a declarat Jānis Mažeiks.

Republica Moldova își propune să atingă până în 2030 o cotă de 30 la sută de energie regenerabilă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Mon
21
Tue
22
Wed
20
Thu
21
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău