A 10-a reuniune a Adunării Parlamentare Euronest de la Chișinău | Maia Sandu: Rusia vrea să instaleze aici guverne de marionete care să dea raportul la Moscova
-
20 Februarie 2023 14:21
Rusia s-a folosit de nenumărate instrumente pentru a destabiliza instituțiile democratice și pe liderii aleși în Rep. Moldova și vrea să instaureze aici guverne de marionete care să dea raportul la Moscova. Declarațiile au fost făcute de președinta Maia Sandu în deschiderea celei de-a 10 reuniuni a Adunării Parlamentare Euronest de la Chișinău. În discursul său șefa statului s-a referit la impactul pe care războiul brutal de agresiune al Rusiei în Ucraina îl are asupra Rep. Moldova, precum criza energetică, economică și socială și a mulțumit partenerilor occidentali pentru sprijin în depășirea acestor provocări
Integrarea europeană, consolidarea securității și depășirea crizelor generate de războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina reprezintă principalele subiecte de pe agenda Reuniunii Euronest de la Chișinău, prima reuniune în timpul unui război. În deschiderea lucrărilor președinta Maia Sandu s-a referit la necesitatea unei cooperări și mai strânse, în special pe domeniul securității, în cadrul Parteneriatului Estic în contextul geopolitic actual și al amenințărilor din partea Federației Ruse care duce un război brutal în Ucraina și încearcă să destabilizeze situația în țările din regiune.
”Rusia a folosit o serie de instrumente de a destabiliza instituțiile democratice și liderii aleși. Vrea să ne tragă țările înapoi către vremuri tulburi și autoritare conduse de guverne marionete care se subordonate Moscovei. Am văzut modul tragic în care s-au desfășurat lucrurile în Ucraina. În Rep. Moldova liniile de atac reprezintă orchestrarea protestelor cauzate de provocările economice. Războiul din Ucraina a lăsat cetățenii noștri sărăciți și vulnerabili. Anul trecut Rep. Moldova a fost nevoită să facă față unei inflații puternice și unor prețuri la resurse energetice foarte mari”, a spus Maia Sandu.
În 2022 Chișinăul a reușit să pună bazele diversificării surselor energetice, iar pentru prima dată în istorie Rep. Moldova nu mai depinde de o singură sursă de aprovizionare cu gaze naturale, a menționat în discursul său președintele Parlamentului Igor Grosu.
”Ultimul an a fost unul foarte greu pentru Rep. Moldova. Pe lângă problemele legate de agresiunea rusă în Ucraina, ne-am confruntat cu o criză energetică din cauza limitărilor de livrări a gazelor de către Rusia prin Gazprom. Acest sabotaj ne-a făcut însă mai puternici. Pentru prima dată de la independență, după mai bine de 30 de ani, nu mai depindem de gazul rusesc”, a declarat Igor Grosu.
Șeful Legislativului s-a referit la determinarea Rep. Moldova de a urma calea integrării europene prin realizarea reformelor în special în domeniul justiției, luptei cu corupția și și-a manifestat speranța deschiderii negocierilor de aderare până la sfârșitul acestui an.
Interconectarea energetică cu Uniunea Europeană și investițiile în energiile regenerabile sunt planurile de viitor ale autorităților de la Chișinău pentru a reuși îndepărtarea Rep. Moldova de resursele energetice rusești.
Andrius Kubilius, eurodeputat lituanian și copreședinte al reuniunii s-a referit la importanța cooperării Occidentului în a ajuta Ucraina să câștige acest război în fața Rusiei, o victorie necesară pentru întreaga lume. Un război de supraviețuire a regimului autocratic de la Kremlin, potrivit oficialului.
”Principala amenințare la adresa supraviețuirii regimului de la Kremlin este succesul democrației în Ucraina, și succesul democratic al țărilor din Partenerialul Estic. Acest lucru ar putea inspira poporul rus să aibă aceleași cerințe în Federația Rusă ceea ce ar reprezenta cel mai mare pericol pentru un astfel de regim. Succesul ucrainean și al celorlalte țări din Parteneriatul Estic poate fi construit după exemplul Europei Centrale în anii 90 prin integrarea în Uniunea Europeană. Sunt absolut sigur că Rusia va pierde războiul în Ucraina, sigur cu sprijinul puternic al țărilor occidentale. Acestă victorie nu este necesară doar pentru Ucraina ci pentru întreaga lume și Europa democratică”, a afirmat Andrius Kubilius.
Parlamentul European rămâne pe deplin angajat în susținerea țărilor din Parteneriatul Estic pe calea aprofundării relațiilor și integrării europene, a menționat șefa legislativului european, Roberta Metsola, într-un mesaj transmis de la Bruxelles. Ea s-a referit la continuarea cooperării în confruntarea cu amenințările Rusiei la adresa dezvoltării democratice.
”Avem încă atât de multe lucruri de a ne oferi unii altora în susținerea valorilor democratice, drepturilor omului și statul de drept. De asemenea în a face față amenințărilor hibride și interferențele străine în societățile noastre dar și în a face față agresiunii nejustificate a Rusiei în Ucraina. Războiul de agresiune al Rusiei a provocat suferință imensă, moarte și distrugere. A zdruncinat arhitectura noastră de securitate, crescând inflația la cote maxime, a crescut prețurile la energie și a adus și mai multă instabilitate la ceea ce fusese cauzat de pandemie”, a declarat Roberta Metsola.
Rep. Moldova găzduiește în premieră o reuniune a Adunării Parlamentare Euronest, creată pe 3 mai 2011 la Bruxelles, când președinții parlamentelor din Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova, Ucraina și Uniunea Europeană au semnat Actul Constitutiv al Adunării. La eveniment participă în jur de 100 de oficiali din țările Parteneriatului Estic și membri ai Parlamentului European.