99 de tractoare și 12 combine au fost cumpărate de tineri care dezvoltă afaceri, din împrumuturi acordate în cadrul unui program de facilitare

  • 16 Ianuarie 2021 15:04
99 de tractoare și 12 combine au fost cumpărate de tineri care dezvoltă afaceri, din împrumuturi acordate în cadrul unui program de facilitare

Afacerile lansate de 272 de tineri au fost finanțate în cadrul Programului „Facilitatea de Creditare a Tinerilor”, cu o sumă totală de 166,8 milioane lei.

Programul a fost lansat în anul 2019, fiind extins în toate raioane și implementat prin filialele a 8 instituții financiare participante intermediare, care își asumă toate riscurile legate de operațiunile de recreditare, informează Ministerul Finanțelor

Media sumei unui sub-proiect prezentat de către tineri spre finanțare în cadrul Programului a constituit circa 610 mii lei, iar maturitatea medie a sub-împrumuturilor a constituit 4 ani. Mijloacele împrumuturilor au fost utilizate de beneficiari pentru procurarea a 60 diverse utilaje agricole, 99 tractoare, 12 combine, 11 frigidere, 8 sisteme de irigare, 5 sere, precum și pentru fertilizanți și îngrășăminte, mijloace de transport, capital circulant necesar.  

Potrivit unui comunicat al ministerului, ratele promoționale de recreditare au fost fixate la 4.35% anual, ceea ce este cu circa 4.0 p.p. mai avantajos în comparație cu ratele medii la creditele comerciale în sectorul bancar. 

Pentru anul 2021 fondurile Programului au fost suplimentate cu 80 milioane lei, din contul împrumuturilor de stat externe administrate de IP „Oficiul de Gestionare a Programelor de Asistență Externă".

Beneficiari ai Programului pot deveni persoanele fizice sau juridice cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 ani care dețin cel puțin 75% din proprietatea întreprinderii. Suma maximă a unui împrumut este de 1,5 milioane lei. Domeniile de activitate eligibile sunt afacerile cât în agricultură în zonele rurale ale țării, atât și în orice alte domenii de activitate eligibile pe tot teritoriul țării, inclusiv afaceri noi înregistrate, mai informează Ministerul Finanțelor.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău