97 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, la Chișinău

  • 27 Martie 2015 19:40
97 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, la Chișinău

O serie de manifestări dedicate împlinirii a 97 de ani de la Unirea Basarabiei cu România se desfășoară astăzi la Chișinău.

În această dimineață au avut loc depuneri de flori și un parastas la mormintele deputaților Sfatului Țării din Cimitirul Central din Chișinău.

Să depună flori la mormintele foștilor deputați ai Unirii a venit și un grup de deputați din Parlamentul României. Secretarul biroului permanent al camerei deputaților de la București,  Niculae Mircovici.

”Datorită locului de graniță între imperii unde am fost așezați de către istorie a determinat ca ceea ce s-a întâmplat, în 1918 să nu fie definitiv. Am convingerea că dacă populația din această zonă a Basarabiei va dori, românii vor fi din nou împreună”, a declaratNiculae Mircovici.

”Am venit astăzi în Basarabia, pentru că am venit acasă. Am venit aici pentru a fi mai aproape de cei care  își doresc ca Prutul să nu mai aibă acea frontieră între două state românești”, a declarat deputatul  Grigore Crăciunescu.

”Cred că trebuie să amplificăm eforturile de a fi din nou împreună. Mai devreme sau mai târziu trebuie să se întâmple acest lucru pentru că ne leagă limba, istoria”, a declarat deputatul Remus Cernea. 

Unirea cu România a fost un act de mare importanță pentru Basarabia, pentru că a  revenit la valorile românești firești, a declarat istoricul Ion Negrei. Totodată, el a subliniat că datorită deputaților din Sfatul Țării, în acest spațiu s-a instaurat un regim democratic.

”Sfatul Țării a fost un parlament reprezentativ, format pe principii democratice și a promovat aceste valori nu doar în Basarabia dar și în Parlamentul României, după Unire. În Declarația de Unire este prevăzut că în România, după Unire se va introduce votul universal, ceea ce s-a și întâmplat”, a constatat Ion Negrei.
 
O expoziție de fotografii istorice cu genericul „Sfatul Țării - Primul Parlament al Basarabiei” și o expoziție de drapele istorice din colecția colonelului Petru COSTIN, înscrisă în Cartea Recordurilor GUINESS, au fost vernisate în incinta Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, în clădirea unde la 27 martie 1918, deputații Sfatului Țării au votat Unirea Basarabiei cu România.

Un concert de muzica populara „Dorurile noastre toate” îi va aduce pe scena Palatului național pe maestrul Gheorghe Zamfir, interpreta Sofia Vicoveanca și  Orchestra Lautarii condusa de Nicolae Botgros.

La București, peArenele Romane este programat un concert extraordinar în care vor evolua Zdop și Zdup, Alternosfera și Cuibul din Chișinău.
 
 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:0,51 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
20
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău