8-9 mai - Zile de comemorare și reconciliere în memoria celor căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial (ONU)

  • 08 Mai 09:40
8-9 mai - Zile de comemorare și reconciliere în memoria celor căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial (ONU)

În fiecare an, sunt marcate, la 8 și 9 mai, Zilele de comemorare și reconciliere în memoria celor căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial, scrie AGERPRES.

Adunarea Generală a ONU a declarat, la 22 noiembrie 2004, prin Rezoluția 59/26, zilele de 8 și 9 mai drept un moment al amintirii și reconcilierii. Chiar dacă statele membre au zile individuale de victorie, eliberare și comemorare, Adunarea Generală a ONU a invitat toate statele membre, organizațiile sistemului Națiunilor Unite, organizațiile neguvernamentale și persoanele fizice să comemoreze anual, fie una, fie ambele zile, într-o manieră adecvată și să aducă un omagiu tuturor celor ce și-au pierdut viața în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, potrivit https://www.un.org/.

În septembrie 1939, invadarea Poloniei de către Germania a determinat declanșarea celui de-Al Doilea Război Mondial, care s-a încheiat, în Europa, la 8 mai 1945, când Germania nazistă a semnat actul capitulării necondiționate. Oficial, războiul a luat sfârșit odată cu capitularea Japoniei în septembrie 1945. Cel mai sângeros conflict militar din istoria omenirii, cel de-Al Doilea Război Mondial s-a soldat cu peste 60 de milioane de victime, civili și soldați, iar transformările geopolitice, social-culturale și economice survenite au rămas fără egal.

În 2020 s-au împlinit 75 de ani de încheierea celui mai mare conflict militar pe care l-a cunoscut omenirea. În mesajul transmis de secretarul general ONU, António Guterres, acesta a subliniat că: "În acest moment al amintirii și al reconcilierii, aducem un omagiu milioanelor de oameni care și-au pierdut viața în cel de-Al Doilea Război Mondial și ne amintim sacrificiile lor. Nu trebuie să uităm niciodată Holocaustul și celelalte crime grave și oribile comise de naziști. Victoria asupra fascismului și tiraniei din mai 1945 a marcat începutul unei noi ere. O apreciere pentru solidaritatea internațională și umanitatea noastră comună a dus la nașterea Națiunilor Unite, cu misiunea primordială de a salva generațiile următoare din flagelul războiului. Lumea noastră încă suferă în urma acestui conflict. Chiar și în timpul actualei crize COVID-19, vedem noi lupte de divizare a oamenilor și de răspândire a urii. La cea de-a 75-a aniversare, să ne amintim de lecțiile din 1945 și să lucrăm împreună pentru a pune capăt pandemiei și pentru a construi un viitor în pace, siguranță și demnitate pentru toți", potrivit https://www.un.org/.

Zilele de comemorare și reconciliere în memoria celor căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial au fost marcate pentru prima dată în 2005, când Adunarea Generală a ONU s-a reunit pentru a marca cei 60 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, participanții reafirmând angajamentul pentru pace și consolidarea Națiunilor Unite.

Adunarea Generală a ONU a subliniat în rezoluțiile sale că acest eveniment istoric a stabilit condițiile pentru înființarea Organizației Națiunilor Unite, care a fost fondată la 24 octombrie 1945. Cele 51 de țări fondatoare și-au luat angajamentul să mențină pacea și securitatea la nivel internațional, prin dezvoltarea relațiilor de prietenie și prin promovarea progresului social, a standardelor mai bune de viață și a drepturilor omului. În conformitate cu Carta Organizației Națiunilor Unite, statele membre trebuie să depună toate eforturile pentru a rezolva disputele prin mijloace pașnice, astfel încât să nu pună în pericol pacea și securitatea internațională. În 2020, Organizația Națiunilor Unite a aniversat 75 de ani de la înființare.

La 2 martie 2010, prin Rezoluția 64/257, Adunarea Generală a ONU a invitat toate statele membre, organizațiile sistemului Națiunilor Unite, organizațiile neguvernamentale și persoanele fizice să observe zilele de 8-9 mai în mod adecvat pentru a aduce un omagiu tuturor victimelor celui de-Al Doilea Război Mondial. O reuniune solemnă specială a Adunării Generale a ONU pentru comemorarea tuturor victimelor războiului a avut loc în a doua săptămână a lunii mai 2010, marcând cei 65 de ani scurși de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Împlinirea a 70 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, în 2015, a fost marcată prin adoptarea Rezoluției 69/267 în data de 26 februarie. O reuniune specială solemnă a Adunării Generale pentru comemorarea tuturor victimelor de război a fost organizată la 5 mai 2015, la sediul Națiunilor Unite de la New York. Adunarea Generală a ONU a reamintit că Al Doilea Război Mondial "a adus o tristețe nespusă omenirii, în special în Europa, Asia, Africa, Pacific și alte părți ale lumii" și a subliniat "progresele înregistrate de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial în depășirea moștenirii sale și în promovarea reconcilierii, a cooperării internaționale și regionale și a valorilor democratice, a drepturilor omului și a libertăților fundamentale, în special prin intermediul Națiunilor Unite, și înființarea de organizații regionale și subregionale și alte organisme adecvate.", potrivit https://www.un.org/

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:50 %
Vint:2,06 m/s
Tue
28
Wed
28
Thu
23
Fri
25
Sat
25
Arhivă Radio Chișinău