84% din populație crede că schimbările climatice sunt motiv serios de îngrijorare, [imas]

  • 05 Mai 2022 14:19
84% din populație crede că schimbările climatice sunt motiv serios de îngrijorare, [imas]

84% din populația Republicii Moldova crede că schimbările climatice reprezintă un motiv serios de îngrijorare, potrivit sondajului de opinie tematic „Barometrul Opiniei publice în domeniul schimbărilor climatice”, realizat de [imas]. Cei mai interesați de acest subiect sunt persoanele care au vârsta de peste 55 de ani. Totodată, doar 10% dintre tinerii până la 25 de ani sunt interesați de schimbările climatice, transmite IPN.

72% dintre cei intervievați cred că Republica Moldova este afectată de schimbările climatice. Aproape 40% dintre respondenți au spus că schimbările climatice au loc ca urmare a activității oamenilor.

89% dintre respondenți cred că schimbările climatice reprezintă o problemă urgentă, în timp ce 10% susțin că nu este o problemă urgentă.

Numai un sfert dintre cei intervievați spun că sunt foarte documentați la subiectul schimbărilor climatice, în timp ce trei sferturi sunt de părere că e loc de mai multă informație. Cel mai des oamenii se informează la această temă de la TV, prieteni și membrii familiei, din internet, prin vizionarea filmelor și site-urile de socializare. Mai mult de jumătate dintre respondenți (57%) au auzit despre schimbările climatice în discursul autorităților.

În ultimii ani, a crescut gradul de informare la acest subiect de pe Telegram – 24% dintre persoanele intervievate au spus că se informează despre schimbările climatice de pe Telegram. În același timp, aproape jumătate dintre respondenți (47%) au spus că au nevoie de informație la această temă.

Majoritatea dintre persoanele intervievate (80%) susțin că o soluție pentru schimbările climatice este plantarea de arbori, iar 73% cred că pentru rezolvarea problemei e nevoie de a reduce cantitățile de deșeuri toxice (nucleare, chimice). Printre măsurile pe care ar trebui să le ia Guvernul pentru soluționarea problemei, respondenții au mai enumerat trecerea la mașini electrice, curățarea apelor, construcția uzinelor de prelucrare a deșeurilor, reducerea cantităților de pesticide în agricultură, sortarea deșeurilor, folosirea bateriilor solare. 

Sondajul„Barometrul Opiniei publice în domeniul schimbărilor climatice” a fost realizat de [imas] în perioada 19 martie-5 aprilie. În cadrul sondajului, au fost intervievate peste 1200 de persoane, cu vârsta de la 15 ani în sus, din 103 localități ale Republicii Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău